torsdag, juni 08, 2006

9 grunner til at positiv hundetrening ikke virker

I Canis nr. 3/2006 skrev jeg en artikkel med tittelen "9 grunner til at positiv hundetrening ikke virker". Tittelen kan kanskje overraske noen (og det var egentlig meningen også :-). Jeg sier selvfølgelig ikke at positiv hundetrening generelt ikke virker, men peker i denne artikkelen på endel svakheter jeg har observert hos flere som driver med såkalt "positiv hundetrening".

Jeg prøver også å vise at positiv hundetrening ikke er én metode. Det har f.eks. ofte irritert meg at klikkertrening (som er "min" metode) ofte settes i samme bås som treningsmetoder der det brukes masse lokking & luring, eller "metoder" der all form for grensesetting er ikke-eksisterende osv. Når en hundeeier (eller en hundeskole) sier at de driver med "positiv hundetrening", forteller det oss egentlig ikke stort mer enn at "de trener hund på en aller annen måte". Man bør derfor alltid oppfordre til at de skal beskrive mer konkret hvordan de trener.

Positiv hundetrening er ikke nødvendigvis effektivt - om treningen er effektiv eller ikke avhenger helt av hvordan treningen utføres i praksis. I hundemiljøet er det en stadig pågående debatt mellom såkallt "snille" og "harde" treningsmetoder. Jeg håper vi snart kan komme forbi dette stadiet. Det er mer interessant å diskutere de små viktige detaljene for hvordan man kan gjøre trening som bygger på positiv forsterkning mest mulig effektiv - så får heller evolusjonen ta seg av metoder som bygger på bruk av tvang :-)

Her er forresten 9 grunner til at positiv hundetrening ikke (alltid) virker:

  • Dårlig miljøtrening og sosialisering

  • Hunden lærer ikke å tåle røff håndtering

  • Forkjærlighet for problemhunder

  • Hjelpeavhengige hunder

  • For dårlig belønning

  • For lite ambisiøse trenere

  • Dårlig grensesetting + greier ikke å forsterke alternativ adferd

  • Unngår alle problemer i stedet for å løse dem

  • Ikke så positive likevel…?


Utfyllende forklaring til hvert punkt finner du i Canis nr. 3/2006

Det pågår forresten også en liten debatt om artikkelen på Canis.no akkurat nå.

3 kommentarer:

Fanny sa...

Jag tyckte att artikeln var bra och underhållande! Vi känner igen många av punkterna. Kände mig lite träffad när det gäller "Forkjærlighet for problemhunder", även om det inte var meningen att få en sådan, så kunde jag ju inte ge upp om henne. Och det blev ju bra till slut. Ser fram emot fler ideologiska artiklar och/eller blogginlägg. En sak som kan vara bra att tänka på, är hur en del saker som trycks i tidningen/i böcker uppfattas i Sverige. Det är lätt för oss Svenskar att förstå att en amerikansk bok är skriven utifrån amerikanska förhållanden, men det kan vara svårare att förstå att norska böcker beskriver en annan verklighet än vår...

MortenE. sa...

hehe... hvis alle var så dyktige til å trene som deg, Fanny, kunne gjerne alle hatt problemhunder :-)

Unknown sa...

De 9 grunnene hvaforno...?

Hunden lærer ikke å tåle røff håndtering?
Hvorfor skal hunden lære seg å tåle det hvis man kan få minst like gode resultater uten?

For dårlig belønning? Hvordan er det mulig når god og presis belønning er helt grunnleggende ved "positiv hundetrening"? Bruk av klikker (din metode) hvor man belønner ved å klikke kun ved riktig adferd er et godt eksempel på positiv trening.

"Positiv trening" (positive forsterkninger i en eller annen form) resulterer ofte i at hunden ønsker å prestere, og at den "gleder seg over at eier/hundefører gleder deg".
Hvis man samtidig er flink til å være tydelig samt at man er konsekevent, ser jeg ikke hvordan det vil kunne føre til dårlig grensesetting.