onsdag, juni 14, 2006

Hva er likheten mellom løping og hundetrening?

Jeg får ofte høre at "ingen er så fæle som hundefolk når det gjelder å diskutere treningsmetoder" osv. Min teori er imidlertid at å forsvare egne synspunkter (til tider aggressivt) er en svært mennesklig egenskap, som slett ikke er begrenset til hundefolk.

Jeg måtte derfor humre litt i skjegget da jeg kom over følgende debatt på kondis.no (Norges største nettsted for kondisjonsidrett).

Debatten går på om man oppnår størst framgang ved enten å
1. trene stor mengde med lav intensitet, eller
2. trene noe mindre mengde, men med høyere intensitet

Denne diskusjonen om å trene "hardt" eller "rolig" har så mange likheter med den kjente "positiv/negativ" debatten innen hundetrening at det er rent komisk. "Hardtrenerne" hevder ofte at hvis du virkelig vil ha framgang MÅ du kjøre mye trening med høy intensitet. "Langt&rolig-trenerne" mener at for mye hardtrening har såpass mange bivirkninger (fare for skader og påfølgende avbrudd i treningen) at man tjener mest i lengden på å begrense hardtreningen. Debatten har pr. 14. juni hele 507 innlegg, så det sier noe om engasjementet og temperaturen i debatten.

Selv om det er endel likheter mellom denne debatten og lignende debatter innen hundesamfunnet, har vi heldigvis ikke de samme etiske problemstillingene forbundet med at idrettsutøvere trener svært hardt. De velger jo ihvertfall selv treningsmetode. Hunder har ikke den samme luksusen...

Uansett - vi hundefolk er kanskje ikke så mye verre enn andre normale mennesker likevel... :-)

4 kommentarer:

Marit sa...

hmmm effektiv trening?

Tittet på diskusjonen, og det øveste innlegget sier følgende "...Forbered deg på å holde på et par års tid før du ser resultater. Resultatene kommer." -Dette er vel ikke akuratt det vi kaller effektiv trening?

MortenE. sa...

Idrettsfolk har nok et litt annet tidsperspektiv på treningen enn hundefolk har. I hundetrening bør vi se resultater av treningen allerede i neste treningsøkt. I kondisjonsidrett må framgangen måles over flere sesonger. Nok om det... poenget var ihvertfall at hundefolk er ikke de eneste som krangler om treningsmetoder :-)

Fanny sa...

Ja, tänk. Ibland tror man ju att det bara är hundfolk som bråkar på internet. (Eller, jag är mer miljöskadad än så, jag tror att internet ÄR hundsiter...).

bacillen sa...

hejje!! hoppas på rapportering från clickercamp som jag inte hade råd med!! nästa år kommer vi!!