onsdag, juni 28, 2006

Trening av ektefeller

Kunnskaper om hundetrening kan komme godt med også i andre områder i livet. Idag fikk jeg tips om en artikkel (takk til Åse Lange) om hvordan man kan trene ektefeller med positiv forsterkning. Her kan du sikkert snappe opp noen gode idéer :-)

Du kan lese artikkelen her

En vanlig innvending mot å bruke slike teknikker på mennesker er at det er "etisk uforsvarlig å manipulere andre mennesker på denne måten". Det er imidlertid greit å huske på at i all samhandling med andre mennesker (spesielt i samlivsforhold) vil det forekomme forsterkning av diverse adferder (= trening), uansett om dette er planlagt eller ikke. I tilfeller der treningen ikke er planlagt har det ofte en tendens til å etableres mønster der ektefellene "trener" hverandre gjensidig med negativ forsterkning (og motkontroll). Så kan man jo diskutere hvor "etisk forsvarlig" det er å trene hverandre på denne måten i 50 år (eller som i 40-50% av tilfellene, atskillig kortere tid - sannsynligvis nettopp på grunn av dårlig trening.)

Hvis du vil lære enda mer om "hundetrening" på andre arter (inkl. mennesker) anbefaler jeg boka "Ikke skyt hunden" av Karen Pryor.

1 kommentar:

Fanny sa...

*Klick!* för uppdatering. Håll tummarna för oss (klass II) på lördag.