fredag, august 04, 2006

Ny hundebok: Med sikte på 10´an


Jeg har nettopp lest den nye boken til Kenth og Niina Svartberg, Med sikte på 10´an. Dette er helt klart en av de beste lydighetsbøkene jeg har sett så langt. Både Kenth og Niina har meget gode resultater å vise til. Senest i sommer ble Kenth svensk mester i lydighet enda en gang. Niina har også tidligere utgitt boken Lyckas på tävling som også er meget interessant for alle som driver med hundesport, og trenger råd for å kontrollere nervene.

Metodene i boken bygger på positiv forsterkning. Det brukes mye klikkertrening, men også mye trening med påvirkning. Forfatterne forklarer på en god måte fordelene ved å lære inn nye øvelser med så lite hjelp som mulig, men er heller ikke redd for å bruke påvirkning der de mener at det er mer hensiktsmessig. For hundeeiere som ikke ønsker å gå 100% for klikkertrening, er dette en veldig bra bok. Også klikkertrenere vil få mange gode tips ved å lese denne boka.

Forfatterne diskuterer også fordeler og ulemper ved å bruke forlengskjeding vs. baklengskjeding. Dette er en interessant diskusjon som egentlig bare akkurat har begynt. Boken Lydighetstrening i teori og praksis som kom ut i fjor var den første hundeboken der det anbefales å bruke baklengskjeding i stor skala. Kenth og Niina synes dette konseptet er interessant, men foretrekker selv å bruke forlengskjeding i stor grad, ettersom de mener det er lettere å få god fart når hunden forventer belønningen "når som helst".

Et annet konsept som Kenth og Niina skriver om er at "man bør belønne når hunden ikke forventer belønningen". Jeg tror jeg skjønner hva de mener med dette i praksis, men synes personlig at det kunne vært beskrevet på en annen måte. Det jeg tror forfatterne mener er at man ikke skal belønne hunden når den f.eks. hopper etter godbitene, kikker på lommene/hendene våre eller på andre måter er så opptatt av belønningen at den ikke utfører ønsket adferd på riktig måte. Dette er selvfølgelig helt riktig - det dreier seg bare om god timing.

Jeg er imidlertid redd noen lesere kan misforstå dette og tro at man generelt ikke skal belønne når man ser at hunden tydelig jobber for belønningen - og da er man på farlige veier. En hund som går perfekt fri ved fot "forventer" nok belønningen like mye som en hund som går og smånapper i lomma til fører.

Det å "forvente" belønningen er i det hele tatt en forutsetning for at hunden skal jobbe bra. Det er masete eller upresis adferd vi bør unngå å forsterke...

En svært vanlig feil i lydighetstrening er for lav forsterkningsfrekvens, og jeg er redd for at slike råd kan før til at hundeeiere belønner enda sjeldnere.

Men alt i alt er Med sikte på 10´an en glimrende bok som jeg anbefaler alle å lese.

Hvis man har lest følgende 4 bøker vil man ha en veldig god oversikt over alle de forskjellige retningene som finnes innen lydighetstreningen pr. idag.

* Din hund fortsetter (Sven Järverud)

* Tavlingslydnad (Inki Sjösten)

* Med sikte på 10´an (Kenth & Niina Svartberg)

* Lydighetstrening i teori og praksis (Køste & Egtvedt)

Ingen kommentarer: