tirsdag, januar 09, 2007

"Canis-grunder" døde på søndag

Flat-coaten Kiro har vandret til de evige runderingsløyper, nesten 11 år gammel. Kiro har æren for at mange hunder idag blir klikkertrent. Uten Kiro hadde det kanskje ikke vært noe firma ved navn Canis, og slett ingen bok med navn Klikkertrening for din hund som til nå er solgt i over 25 000 eksemplarer i Norge, Sverige og Danmark.

Waterproof Keep Searching (Kiro), 1996-2007.


Jeg oppdaget klikkertrening kort tid før jeg hentet Kiro i valpekassen, og han ble følgelig et skikkelig forsøksdyr. På den tiden fantes det endel matriale (av Karen Pryor m.fl.) som beskrev hovedprinsippene for klikkertrening, men det var skrevet veldig lite om hvordan man brukte metoden i praksis på konkurranselydighet, spor, rundering, agility osv. Det måtte vi finne ut på egen hånd ved prøving og feiling/suksess.

Dette var en veldig morsom tid. Vi prøvde oss fram på egen hånd med den nye metoden så godt vi kunne, og fant stadig nye adferder som kunne shapes uten å lokke og lure hunden slik vi hadde gjort før. At resten av verden benyttet enhver anledning til å fortelle hvor dumt det var å klikkertrene, gjorde jo ikke akkurat treningen mindre spennende... :-)

Til tross for at Kiro hadde en særdeles fersk klikkertrener til eier, gikk treningen raskt framover. Som 3-åring var han allerede godkjent redningshund og militær patruljehund. Kiro tok også CERT i både spor og rundering og 1. premie i LP Elite - sannsynligvis som den første ekte "klikkerhunden". Det var lysten til å lære andre om denne måten å trene på som gjorde at vi startet Canis i 1997.

Kiro hadde også et stort utvalg sirkuskunster på reportoaret, og var generelt en veldig morsom bikkje med stor personlighet. Vi har endel gode historier om Kiro (som sannsynligvis vil bli enda bedre med tiden). Han kan blant annet skilte med å ha rømt fra politiet. En kamerat av oss hørte tilfeldigvis på politiradioen en dag Kiro hadde tatt seg en tur på egen hånd.

Politikonstabel 1: "Vi har plukket opp en flat-coat ved fotballbanen på Nardo. Vi tar den med i bilen."

Politikonstabel 2: "Nei %&#$% - der stakk han ut fra baksetet!! Han er borte...

Kiro måtte pensjoneres allerede som 6-åring på grunn av en ryggskade (som han fikk etter å ha hoppet over en mur der det var 4 meter ned på den andre siden), men han beholdt heldigvis det gode humøret helt til for en ukes tid siden.

Takk Kiro, for alle lærerike treningstimer i skogen og på appellplassen, og for at du var den hunden du var.

Vi avslutter med noen bilder fra hundehimmelen som Kiro sendte meg på email i går. Han sier at de heldigvis klikkertrener der oppe :-)7 kommentarer:

Håkon sa...

Her kommer en veldig stor takk til Kiro også fra meg - siden han indirekte har lært meg omtrent alt jeg kan om hundetrening :)no

Christel sa...

Vad tråkigt att höra... Men även jag kommer att minnas Kiro med glädje och respekt! Och vill naturligtvis säga Tack Kiro jag med! Vad skulle vi andra gjort om du inte lärt Morten allt du gjorde?!!

Spring fort över de evigt gröna ängarna! :)

Emelie sa...

Och jag kommer också att sakna Kiros vackra leende, goda humör och att han alltid skulle kliva mellan benen på en så att man kunde klia honom... Men säkert finns det mera än en köttbulle i hundhimlen!

Lone sa...

Det var trist å høre, men samtidig fint å høre at han holdt koken med godt humør så lenge. God klem!

Lone sa...

Du har blitt ufordret! Se i min blog.

Thomas sa...

Det var leit å høre!
Hyggelig å se at du også ikke bare kan gå inn i hodet på hunden, men også motta mail fra hundehimmelen:)
Hilsen Thomas (miljøskada av etologikursene)

Tina sa...

Vad fint du skriver om Kiro. Alltid sorgligt när hundar dör men ni har verkligen hunnit med mycket skoj tillsammans.
Tina