tirsdag, juli 03, 2007

Tre trinn i miljøtreningen

For bruks/lydighetshunder (eller andre hunder som skal trenes til en spesiell oppgave) bruker jeg å si at det er tre trinn i miljøtreningen (familiehunden kommer ofte langt med første trinn).

1. Habituering
2. Lek/belønning
3. Trening

1. Habituering
Første trinn gjennomføres enkelt og greit ved at man oppsøker miljøet man skal miljøtrene, og bare setter seg ned, eller går rolig rundt uten å si eller gjøre noe spesielt. Bare la hunden se, lukte og høre og la habitueringen gå sin gang. Pass på at hunden aldri på noe stadium blir redd - da setter du deg tilbake i treningen.

Etter en stund (ta gjerne tiden!) vil du se at hunden slutter å se seg rundt så mye, og du ser at den slapper av. Neste gang du oppsøker samme miljø, vil du sannsynligvis se at det tar enda kortere tid før den ikke bryr seg lenger, og til slutt trenger den ikke noen tilvenningstid i det hele tatt lenger. Habitueringen er komplett.

2. Lek/belønning
Først nå kan du gå videre til neste fase. Nå vil du også se at hunden skal kunne leke rett uten for kjøpesenteret, mens heisporten går opp og ned eller midt i sprinkeltrappen. Det er viktig at dette trinnet kommer som nummer 2. Før du begynner å trene i en ny situasjon bør du alltid kontrollere at hunden kan leke, eller at den er like interessert i godbitene dine her som hjemme i hagen. Hvis hunden ikke har habituert tilstrekkelig ennå, vil du raskt se at den ikke er like interessert i å leke, og kanskje vil den ikke engang spise godbitene du tilbyr gratis. Isåfall er du ikke ferdig med trinn 1 ennå.

Når du tror at hunden er godt nok habituert i et miljø kan du begynne å teste at den kan leke og/eller spise godbiter i situasjonen. Tren på dette til hunden leker like bra som på steder uten forstyrrelser.

3. Trening
Når du ser at hunden leker bra i situasjonen (eller spiser godbitene glupsk) betyr det at du kan starte å trene – start aldri trening i et miljø før du har sjekket at hunden kan leke/spise i situasjonen. Still deg utenfor kjøpesenteret, skytebanen, midt i sprinkeltrappen, i vareheisen eller hvor du måtte være – og tren på adferder hunden allerede har lært hjemme i hagen. Pass på å belønne oftere enn du ville gjort hjemme i hagen til å begynne med.

På dette stadiet er det også fint å kjøre enkle søksoppgaver. Når du har kjørt steg 1 og 2 i et miljø (f.eks. på en anleggsplass) kan du la hunden se en figurant forsvinne inn på området og gjemme seg. Så kan valpen få ta seg over plankehauger og andre hindringer for å finne figuranten. Samme enkle søksøvelse kan også kjøres i andre miljø, så lenge det er trygt for hunden å springe løs der. Da gjør du, bokstavelig talt, miljøtreningen til en lek.

Når hunden kan utføre innlærte adferder like bra i situasjonen du skal miljøtrene som hjemme, kan du gratulere deg selv og anse miljøtreningen for komplett i denne situasjonen. Så er det bare å gå videre til neste…

De siste ukene har jeg jobbet med en omfattende artikkel om miljøtrening og sosial trening. Artikkelen går blant annet dypere inn i teorien mht habituering / sensitisering og konseptet om kritiske utviklingsfaser. Artikkelen kan leses i neste neste utgave av Hundetidsskriftet Canis som kommer ca. 5. august.


2 kommentarer:

Anonym sa...

Det var morsomt å lese om og se bilder av søster Kira. Og så var det noen nyttige tips å ta med seg og. Håper vi møtes en gang!
Hilsen kullsøster Flora (Comics)og Elisabeth i Oslo

Morten Egtvedt sa...

Hei Elisabeth!

Kira hilser så mye til kullsøster Flora :-)