torsdag, august 02, 2007

Treningsskjema for lydighet og bruks

Grunnferdighetsskjemaet er kjekt å ha i starten når du trener valpen og unghunden. Men etterhvert som du får flyt på de fleste grunnferdighetene er det på tide å begynne å sette sammen hele øvelser. Tenkte derfor det var like greit å lage treningsskjema for dette også.

Last ned treningsskjema for LYDIGHET

Last ned treningsskjema for BRUKSAPPELL

Hele øvelser går i likhet med grunnferdighetene også gjennom forskjellige faser:

1. Først av alt må du må flyt på alle grunnferdighetene som du trenger til den aktuelle øvelsen.

2. Deretter deler du opp øvelsen i passende delmomenter som du videreutvikler og perfeksjonerer. Få stimuluskontroll der det trengs og finpuss på de enkelte delmomentene til du har den farten og presisjonen som du er fornøyd med.

3. Når delmomentene er så bra som du vil ha dem, er det på tide å sette sammen øvelsen. Jeg anbefaler alltid å baklengskjede alle øvelser som kan baklengskjedes (det vil si de aller fleste!). En god start på kjedingen er å kjede sammen to og to delmomenter. F.eks. kan du på en øvelse som stå under marsj først baklengskjede første halvdel av øvelsen (fri ved fot + stanse). Deretter kan du baklengskjede siste halvdel (bli stående + avslutningen). Når begge kjeder fungerer kjeder to sammen de to halvdelene. På dette nivået må du regne med å "ta fra hverandre" kjeden for å finpusse mer på delmomentene - det dukker som regel opp noen svakheter når du skal sette sammen delmomentene. Deretter setter du kjeden sammen igjen. Etterhvert vil du se at kjeden blir mer og mer stabil.

4. Til slutt har du kjedet sammen hele øvelsen, og øvelsen er så stabil at du kan kjøre hele øvelsen minst 3-5 ganger på rad uten at utførelsen blir dårligere. Nettopp at du kan kjøre hele øvelsen flere ganger på rad uten at utførelsen blir dårligere, er et godt mål på om kjeden er "ferdig". Du kan selvfølgelig fortsatt ta fra hverandre kjeden hvis du ønsker å perfeksjonere delmomentene enda mer, men på dette nivået er "reparasjonstrening" unødvendig.

5. En øvelse er imidlertid ikke ferdig før den både er baklengskjedet OG konkurransetrent. Før du kan si at øvelsen er "konkurransetrent" bør den alltid fungere på første forsøk, hunden skal ikke bry seg om kommandant, andre hunder i nærheten eller andre vanlige forstyrrelser som ofte dukker opp på konkurranser. Overtren gjerne med noen ekstra forstyrrelser for å være sikker. Øvelsen bør også fungere selv om du har kjørt noen andre øvelser rett før uten belønning. Kanskje vil du til og med baklengskjede flere øvelser sammen hvis du virkelig har fått draget på kjedingen...

Du kan lese mer om både delmomenter, baklengskjeding og konkurransetrening i Lydighetstrening i teori og praksis.

3 kommentarer:

Cecilie sa...

Hallo!Gjett hvem som har vært flink pike å trene rundering og i tillegg gått spor....? Ja tenk det du..

Morten Egtvedt sa...

Dyktig Cecilie :-))

Anniken sa...

Hvor ble det av skjemaene?