onsdag, oktober 31, 2007

Fjellabe på Danmarkstur

Fredag 26/10
Besøkte den nye Canis-instruktøren Nina Kruger som starter opp den første avdelingen av Canis Hundeskole i Danmark når avd. Århus åpner etter nyttår. Nina har leid en bygning med god plass for innendørs trening i vinterhalvåret, hun har byens flotteste utendørs lydighetsbane og selvfølgelig sort belte i klikertrening. Så dette blir bra. De første kursene blir annonsert i løpet av få uker, så nå er det snart bare å melde seg på kurs! Følg med på Canis.dk...Lørdag 27/10
Foredrag for Dansk Kennel Klub kreds 5. Ca. 100 personer hadde møtt fram i "Bygningen" i Vejle for å høre fjellaben fra Norge snakke om klikkertrening. Det virket som om de fleste av deltagerne hadde instruktørbakgrunn eller var rimelig kjent med klikkertrening fra før, for de hang godt med på de mer avanserte emnene også (til tross for litt problemer med å forstå trøndersk).Søndag 28/10
Søndag var det tid for praktisk trening. I overkant av 20 instruktører fra DKK kreds 5 under kyndig ledelse av Merete Iwers skulle nå praktisere det vi hadde snakket om dagen i forveien. Etter å ha brukt den første timen på å fjerne et variert utvalg med "syndromer" (kenguru-, ekorn-, varm asfalt- og et par andre syndromer) imponerte deltagerne med bra timing og generelt gode mekaniske ferdigheter.

Benytter sjansen til å takke Merete Iwers for et meget profesjonelt gjennomført arrangement, og til Heidi & Ole for transport og hyggelig middag i Legoland på lørdagskvelden.

Mandag 29/10 og tirsdag 30/10
Like før jeg reiste til Danmark avtalte jeg med Anja Gamst Jensen å bli et par dager ekstra for å holde et runderingskurs når jeg først var i Danmark. Og på bare litt over en uke hadde Anja i samarbeid med Pia trommet sammen 11 gale dansker som ville ta seg fri fra jobben i to dager for å trene rundering "the clicker way". Og dette var en særdeles trivelig forsamling å holde kurs for. De fleste var erfarne klikkertrenere og med instruktørerfaring. Det varierte litt hvor mye rundering de hadde trent før, så vi fikk jobbet med hunder på forskjellig nivå.

Vi jobbet mest med å utvikle selve søkssystemet, med fokus på å få fram en "frivillig" rundering. Dette er jo enkelt med valper, men slett ikke helt enkelt hvis hunden allerede har lært å alltid vente på kommando. Men det løsnet for alle hundene etterhvert, ihvertfall når vi fant en forsterker som fungerte.

Vi fokuserte også endel på å få hundene til å trekke fram når de kom inn fra figurant (i stedet for å løpe tilbake i samme sporet som de kom). For å få det til brukte vi 1) belønningsplassering (fig rettet hunden i riktig retning før de slapp hunden tilbake), 2) eier trakk godt fram og deretter inn i skogen for å ta imot hunden - og 3) vi var nøye med at hunden kun fikk lov til å "fly" over til neste fig hvis den trakk direkte framover til fører (hvis ikke avbrøt vi og hunden måtte springe inn en gang til).

Ellers jobbet vi litt med blindslag (der fokus også var på å trekke framover). På en av hundene som hadde kommet lengst kjørte vi et opplegg med å baklengskjede blindslaget som fungerte veldig fint.

Vi rakk også en økt med meldingstrening. (Alle runderingshunder i Danmark har forøvrig halsmelding - det finnes ikke bringkobbelhunder. Dansker er snåle... :-) Her fokuserte vi først og fremst på å få fram en frivillig hals (uten hjelp fra fig eller fører), og på at hunden ikke skulle røre fig.

Anja og Pia hadde funnet et flott terreng til kurset (noe som slett ikke er like enkelt i Danmark har jeg hørt), og jeg koste meg skikkelig i to dager. Makan til positive deltagere skal man lete lenge etter, og mye bra hundematriale var det også. Det er luksus å holde kurs for hundeførere som allerede er dyktige klikkertrenere slik at vi (stort sett) snakker samme språk selv om vi kommer fra forskjellige land. Håper å treffe dere igjen ved en senere anledning!

6 kommentarer:

METTELINE SEVERINSEN sa...

Hej Morten.
Ja tak for sidst. Jeg tror vi er en del der står klar når du drager til Danmark igen (snart..) - eller måske skulle vi tage en tur forbi Norge (o:
MVH Metteline

Morten Egtvedt sa...

hehe...ja, dere er velkommen til Norge, så kan vi finne ut om hundene deres kan rundere i bakker også :-)

METTELINE SEVERINSEN sa...

ha ha ... så må vi vidst træne på konditionen først (o:

Maria Y sa...

Varm asfalt syndrom - finns ej i min diagnosmanual?

Morten Egtvedt sa...

Varm asfalt syndromet kjennetegnes av symptomer på at hundefører ikke greier å stå stille og vente på at hunden skal tilby adferd frivillig, men i stedet konstant flytter på føttene for å hjelpe hunden.

Dr. Morten

Anonym sa...

Hej Morten.
Tak for sidst, det var et meget inspirerende runderingskursus. Jeg var meget stolt af min flatter, da jeg kørte hjem fra skoven. :o) Håber meget på del 2 af kurset næste år - samme tid og sted... Vi holder Anja og Pia oppe på, at få det arrangeret.

Venlig hilsen Sanne og Audi