torsdag, oktober 18, 2007

Å holde posisjonen etter klikket

I noen situasjoner er det ønskelig at hunden kan holde posisjonen etter klikket, i stedet for å sprette ut av posisjonen så snart den hører klikket. Så hva skal du gjøre hvis hunden alltid spretter opp fra liggende så snart du klikker? Det finnes en veldig enkel løsning - ikke klikk!

Jeg snakker ikke om å legge bort klikkeren. Du trenger bare å vente med å klikke til du har tatt belønningen opp av lomma og ført den nesten helt fram til hunden. DA kan du klikke! På den måten rekker ikke hunden å bryte ligg-posisjonen (eller andre posisjoner du ønsker) mellom klikket og belønningen. Etter noen få slike repetisjoner flytter du bare klikket gradvis lenger fram i tid. Ganske snart kan du klikke idet samme hunden legger seg, og rolig finne fram belønningen mens hunden venter tålmodig i posisjonen. Kombiner gjerne dette med omvendt-lokking, og du har snart en veldig stødig "frys" etter klikket.

Hvorfor skriver jeg om dette? Vel, jeg har lenge sett mange som sliter med dette problemet. Det de veldig ofte gjør er å la hunden sprette opp når de klikker, og deretter holde igjen belønningen til hunden legger seg igjen. Dette virker jo som regel etterhvert det også, men det er lite effektivt. Denne måten å gjøre det på er i praksis det samme som å forsøke å lære inn signalet før man har lært inn adferden (holde posisjonen). I tillegg kan man i noen tilfeller risikere at hunden slutter å stole på klikket når den må gjøre mye den ikke kan etter klikket før belønningen endelig kommer.

Så hvis du skal lære hunden å holde posisjonen bør du klikke nettopp "at hunden holder posisjonen" til hunden har lært det. Deretter setter du signal på å holde posisjonen (klikkeren er signalet i dette tilfellet!) og det gjør du ved å først klikke omtrent samtidig sin adferden forekommer, og deretter flytter du signalet gradvis lenger fram i tid. Høres det kjent ut :-)

Dette var den korte versjonen. Den lange versjonen, som beskriver innlæring av "frys" etter klikket mye mer detaljert, kommer i Canis nr. 6/2007 i første uke i desember.

3 kommentarer:

Kari Anne sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Anonym sa...

Men hva om hunden spretter opp allerede når hånda går i lomma etter godbiten, eller når hånda er på vei mot hunden?

Hundbiten sa...

Bra inlägg Morten! Har också "kämpat" med detta ibland, men kommit lite på väg och din blogg inspirerar att fortsätta! :)

Anonym - när min hund gör så, hoppar upp när handen är på väg fram mot henne eller mot fickan (lomma), så tar jag helt enkelt bort handen tills hon intar rätt position igen. Blir lite omvänt lockande av det.