mandag, november 26, 2007

Effektiv grunnferdighetstrening

Hvert år går ca. 150 hundeeiere Canis Hundeskole sin 1-årige klikkerTRENER- eller klikkerINSTRUKTØRutdannelse. For å bestå kurset må elevene blant annet trene inn et bra antall grunnferdigheter med sin egen hund i løpet av året. Det er ca. 19 grunnferdigheter, alle med minst 4-5 variasjoner, og dette blir mange adferder å trene inn. Hvordan skal man komme i mål på beste måte? Her er noen tips for deg som vil få på plass grunnferdighetene raskt og effektivt.

1. Start med den enkleste variasjonen av hver grunnferdighet
Ikke begynn med alle de andre variasjonene før du har fått flyt på den enkleste variasjonen. Du skal f.eks. ha en flytende sitt og ligg foran fører før du begynner med sitt/ligg under bevegelse eller på avstand. Hvis du begynner å trene på disse variasjonene før du har skikkelig flyt, risikerer du å kaste bort tiden. Hvis du derimot først får flyt på den enkleste variasjonen av en GF kommer som regel de vanskeligere variasjonene forholdsvis enkelt når du begynner å trene dem.

2. Vær innom alle grunnferdighetene så tidlig som mulig
Selv om du skal konsentrere deg om én variasjon av hver GF til å begynne med bør du være innom alle grunnferdighetene så tidlig som mulig allerede mens hunden er valp. I første omgang kan du bare kort streife innom den enkleste variasjonen av hver GF - ikke få flyt med en gang, men bare "legg adferden til reportoaret". Det er bedre at valpen tidlig lærer å tilby mange forskjellige adferder (selv om de bare er sånn halveis bra) enn at hunden har perfekt flyt på kun 1-2 adferder. Når du først har vært innom alle grunnferdighetene kan du derimot begynne å få skikkelig flyt på hver enkelt av dem.

3. Hvis du får problemer med å lære inn en adferd - dropp den og tren en annen i stedet!
Alle grunnferdighetene er i utgangspunktet enkle å trene inn. Hvis du får problemer med noen av dem bør du ikke grave deg lenger ned i søla. Hopp heller videre til en annen grunnferdighet som er enklere å få til. Så går du heller tilbake til den grunnferdigheten du slet med litt senere når både du og hunden har blitt et par hakk mer klikkerkloke. Hvis du får problemer bør du også spørre om hjelp fra instruktøren din eller en annen dyktig klikkertrener, slik at du ikke fortsetter på samme måte. Ofte er det bare små justeringer som skal til, og det er lettere å komme på riktig kjøl igjen hvis du ikke har latt hunden gjøre altfor mange feil allerede.

4. Tren inn nye adferder uten forstyrrelser
Det er ikke på hundeklubben du skal trene inn nye ting. På hundeklubben eller andre steder med forstyrrelser skal du trene på adferder som allerede er flytende (eller rett og slett bare leke med hunden!). Personlig trener jeg inn nesten alle nye adferder innendørs hjemme i stua. Først når hunden tilbyr adferden veldig pålitelig går jeg utendørs (fortsatt uten forstyrrelser). Og først når adferden er flytende begynner jeg å trene den på hundeklubben eller generaliserer den på andre måter. Dette sparer man masse tid på.

5. Når du først har flyt - kjør på med de andre variasjonene!
Du vil nå se at de andre variasjonene kommer relativt enkelt (det er det som er det kjekke med FLYT- det er enkelt å generalisere flytende adferder). Tren på hundeklubben, generaliser på andre måter, kjør doggie-zen kvalitetssikring osv osv.

6. SLUTT å trene på grunnferdighetene!
Og sist, men ikke minst; når du først har et bra utvalg flytende grunnferdigheter - SLUTT å tren på grunnferdighetene og begynn i stedet å fokusere på konkurranseøvelsene (ikke tren bare grunnferdigheter til evig tid!). Start GJERNE med eliteklasseøvelsene først - det er bare logisk å begynne med dem ettersom de tar lengst tid å trene inn. Når du får inn eliteøvelsene får du klasse 1-øvelsene med på kjøpet ettersom de stort sett er delmomenter i eliteøvelsene.

Lykke til med GF-treningen! Grunnferdighetsskjema finner du her. Se forøvrig Lydighetstrening i teori og praksis for flere tips.

5 kommentarer:

Tina sa...

Morten, ibland är det som om du skriver dina inlägg direkt för mig. Jag tackar och bugar, precis vad jag behövde.
Tina

Margareta sa...

...och jag har konkreta exempel på hur rätt det är: LISA som hade Grundfärdigheterna som läxa under nästan ett år - kan efter det läras till nästan vad som helst :-)ACKE som kom sedan är också duktig, men har inte alls samma bredd i kompetensen.
När skall ni ha kurs för oss vanliga klickertränare!...
(Dessutom var artikeln i senaste Canis om "kontroll..." jättebra!)

Klicker sa...

Tack för hjälpen!
Jag behöver en påminnelse ibland eftersom jag gärna tränar för mycket och för snabbt och då blir det varken hackat eller malet.

Maria Y sa...

SLUTA träna grundfärdigheter!?! Nu är du väl helt wild'n'crazy ;-)

Morten Egtvedt sa...

Hei Maria!

Ja, det burde jo være unødvendig å si dette, men noen klikkertrenere blir på GF-stadiet altfor lenge. Det er jo ingen vits i å ha mange fine grunnferdigheter hvis man ikke utvikler dem til ferdige øvelser som man kan få poeng for :-)

Morten