mandag, mars 17, 2008

Trening med forstyrrelser

Mange hunder har problemer med å trene når det er andre hunder eller forstyrelser i nærheten. Men er det egentlig forstyrrelsene som er problemet...?

Ja, noen ganger er det nok det. Spesielt hannhunder i den rette alderen kan ha store problemer med å jobbe for førerens forsterkere når det er hunder i nærheten, spesielt hvis de ikke er vant til å trene med forstyrrelser.

Men veldig mange som sliter med hunden når det er forstyrrelser i nærheten burde faktisk ikke bekymre seg så mye for selve forstyrrelsene. De burde heller fokusere på å få FLYT på så mange adferder som mulig. En hund som kan tilby frivillig sitt, ligg, utgangsstilling, tramp på musematte eller andre andre adferder med fart og presisjon ca. 20 ganger på 60 sekunder i situasjoner uten forstyrrelser, kan i de fleste tilfeller utføre de samme adferdene utmerket også når det er forstyrrelser i nærheten - selv uten å ha trent noe særlig med disse forstyrrelsene før.

Kort sagt - bare adferden er innlært godt nok, mister forstyrrelsene mye av kraften sin. Har man derimot masse adferder der hunden er avhengig av lokking i større eller mindre grad, eller som mangler flyt på andre måter, kan man trene med forstyrrelser til man blir grønn. Man vil sannsynligvis slite med nye forstyrrelser uansett...

Så i stedet for å stresse med å trene nede på hundeklubben hver eneste kveld (selv om det er hyggelig) kan man ofte ha bedre treningseffekt ved å perfeksjonere adferder hjemme i hagen helt uten forstyrrelser. Når du så etter noen uker tar med deg dine perfekte, flytende grunnferdigheter ned på hundeklubben igjen - legg merke til forskjellen på hunden!

Andre opplag av Lydighetstrening i teori og praksis kom fra trykkeriet for et par dager siden. I den nye utgaven har vi lagt til to nye kapitler - det ene nettopp om flyt. Vi har blitt mye mer oppmerksomme på betydningen av flyt siden vi skrev første utgave av boka i 2005, så det var viktig å få med dette.

Til vår svenske naboer: Den svenske utgaven av lydnadsboken skal etter planen være ferdig 10. mai. Den kan forhåndsbestilles her.

8 kommentarer:

Hundbiten sa...

Intressant. Tror det ligger mycket i det du säger.

Med risk för att vara tjatig ;)
När kommer den svenska versionen av boken då? *otålig!!*

Hundbiten sa...

Tack för tillägget av länken till förbeställning! :D

Ellinor sa...

Åhh! Äntligen kommer den svenska versionen! Är de två nya kapitlerna med i den också?

Morten Egtvedt sa...

Hei Ellinor!

Ja, de to nye kapitlene er med og teksten er oppdatert i henhold til de nye lydighetsreglene som kom i Sverige i 2007 :-)

Ellinor sa...

Det låter helt perfekt!

Hälsa familjen, vi syns på seminariet i Juni, då Helen och jag ska dit.

Ha det bra!

Anonym sa...

Hej!

Vi som redan har boken kan vi komplettera med de nya kapitlen på något sätt? Ett häfte med de nya kapitlen som ett tillägg, kanske?

Vänligen, Angela

Anonym sa...

Hei! Jeg lurer på det samme som Angela her. Kjøpte boken for litt over en mnd siden, og kunne jo nå ønske jeg hadde ventet litt med å kjøpe den, ville jo gjerne hatt med meg alt:) Finnes det da noen gode løsninger på det "problemet"?

Mvh M. Nilsen

Famos sa...

Håller helt med Dig när det gäller flyt och störningsträning!
Kruxet är väl att få till flytet först och då har vi gärna för bråttom.
Jag önskar oxå ett tillägg till "gamla" klickerbibeln.
Ha det gott!