fredag, oktober 31, 2008

Sitat av Bob Bailey

Bob Bailey holder for tiden Chicken Camp hos Marie Fogelquist (House of Learning). Har blitt oppdatert på kurset gjennom diverse blogger, og noe av det morsomste å lese er alle de kloke sitatene Bob strør rundt seg. Et av sitatene som har blitt gjengitt på et par andre blogger den siste uka vil jeg imidlertid advare litt imot:

“You’ve got to be willing to push for performance. Let the animal work to it’s limit to show how much it’s willing to give. Probably more than you think. By rewarding to often the trainer often gets in the way of learning. In the long run an animals performance very seldom exceeds expectation. To get more, you need to expect more”. Bob Bailey

Dette høres jo vakkert ut, og det kan også være riktig vakkert når det blir utført av en dyktig trener på en hund med skikkelig grunntrening (og effektive forsterkere). Men når det blir forsøkt utført av 95% av de andre trenerne er det oppskriften på katastrofe. Jeg har ikke tall på hvor mange gode runderingshunder som har blitt ødelagt av å bli "pushet til limiten" altfor ofte. Så jeg vil sterkt advare mot å følge dette sitatet som en generell regel i treningen. Å pushe til limiten er noe en erfaren trener kan gjøre en sjelden gang iblant, men stort sett er man nok bedre tjent med å holde seg i trygg avstand fra limiten.

De fleste trenere bør heller følge et annet råd som Bob også har gitt, nemlig å holde seg til kontinuerlig forsterkning om ikke det er helt nødvendig å sette atferden på variabel ratio (altså ikke kjøre lavere forsterkningsfrekvens enn nødvendig) og heller fokusere på å få flyt på atferden.

7 kommentarer:

Patrik sa...

Amen

Anonym sa...

Skönt att någon vågar ifrågasätta ett uttalande av en person som så höjs till skyarna! Inget fel i hans tankar, men det blir lite farligt när en person så okritiskt citeras...
Han är dock en vanlig tänkande människa; som vi alla :-)

Thomas sa...

Klart man ikke kan følge et råd slavisk, men må se det i sin sammenheng. Advarselen din er helt sikkert relevant i runderingstreningen, men når det gjelder mengder av de klikkertrenerne jeg har hatt på kurs de siste årene, så er det sjelden et problem at de krever for mye av hundene. Snarere tvert imot, så ser jeg veldig mange (spesielt nybegynnere, men også erfarne trenere) som ikke får progresjon i treningen eller får hunden til å anstrenge seg maks fordi de aldri krever mer enn babysteg. Det er ikke mange trenere jeg har møtt i det siste som får problemer fordi de pusher hunden for mye.
Når vi diskuterer forsterkningsfrekvens på et generelt grunnlag, så må vi definere om frekvensen er høy eller lav pga valg av forsterkningsskala eller frekvensen avhenger av kriteriene. Jeg mener altså at folk bør kreve mer av hundene under shaping (og utvikling av atferder) for å få progresjon, effektiv trening og for å unngå å kjøre seg fast. Ikke at de bør sette ferdige atferder på så tynn forsterkningsskala som mulig så fort som mulig.
Man hadde jo ikke fått så mye progresjon med å klikke for at hunden dytter med nesa på apporten eller kjøre synlig figurant 5 meter fra midtlinja i 2 år...

Anonym sa...

Både og, mange klikker for mye og formelig forer hunden, med alt for liten forsterkningskala og minimal progresjon - men syns de fleste av dem, og har gjort det selv, bunner i en for dårlig forsterker. Det holder liksom ikke at hunden liker forsterkeren, de bør være villig til å dø for den.
Har man en veldig god forsterker så er det mye enklere å se hvor mye man kan pushe og det kommer mer av seg selv at hunden virkelig er villig til å yte maksimalt av eget valg.
Når hunden er forsterknings idiot så driver den seg framover selv, om hunden er slik "bob-bob, greit nok med godis", "gøy dette til noe mer morro kommer forbi", så observerer jo de fleste at med engang forsterkningsraten går ned så faller intensiteten umiddelbart og man blir "foringsmaskin" siden det er belønningen i seg selv som driver hunden, ikke ønsket om å oppnå den..
Tora

Maria Y sa...

I praktiken uppfattade jag detta som att vi emellanåt skulle våga prova att se hur mycket djuret var villigt att erbjuda utan förstärkning. Inte att man hela tiden ska sträcka sig mot gränsen för utsläckning! Speciellt inte med energikrävande beteenden.

Lene Kristin sa...

Det å alltid presse hunden til sitt ytterste er jeg enig i ikke er en bra måte å trene hund på, da dette gjerne gir en forsterkningsfrekvens på mindre enn 60%. Men på en annen side henger jeg meg på det Thomas sier om at de fleste hundetrenere faktisk setter altfor lave krav til hundene sine og får dermed ikke ut potensiale raskt eller i det hele tatt.

Selve budskapet med sitatet er vel egentlig bare å forvente mer, så får du mer? Ikke nødvendigvis at man alltid skal ligge på lavest mulig forsterkningsfrekvens.

Maj-Britt Grunni sa...

På denne linken ligger videoen der Bob Bailey kommer med denne uttalelsen så kanskje dere får litt mer av sammenhengen

http://grunni.no/Assets/Video/bob_bailey/Dag_1_cueing_and_criteria.flv

Mvh

Maj-Britt Grunni