fredag, november 14, 2008

"Silky leash" - interessant metode for å lære hunden å gå pent i bånd

"Sliky leash"-metoden ble opprinnelig lansert av Shirley Chong. Poenget er i grove trekk at hunden lærer at (meget lett) press i halsbåndet er et signal for å bevege seg i pressretningen. Når innlæringen er ferdig skal du med et meget lett drag i båndet kunne styre hunden i alle mulige retninger. Hvis hunden nå skulle finne på å dra i båndet vil den automatisk slakke båndet selv! Ganske genialt...

Innen førerhundtrening har man brukt lignende treningsprinsipper ganske lenge. Jeg fikk se det demonstrert av en klikkertrenende førerhundtrener (Michelle Pouliot) på ClickerExpo i Kentucky tidligere i år og det er svært effektivt. Endel hestetrenere bruker også omtrent samme prinsipp for å gjøre hestene myke i munnen (så man slipper å dra så hardt i tøylene for å styre dem).

En annen fordel med denne metoden er at den kan redusere problemer med hunder som "tenner" når båndet blir stramt når de passerer andre hunder osv. (Dette kan du forresten lese mer om i boka Klikkertrening og dempende signaler.)

Jeg anbefaler alle å se nærmere på denne metoden - den gjør det faktisk litt interessant å trene på å gå pent i bånd! :-) Det ligger to filmer på CanisTV der du kan se treningen utført i praksis:

http://www.canis.tv/tube.php?yid=21

http://www.canis.tv/tube.php?yid=22

Kira kommer IKKE til å trene på dette med det første ettersom vi nå endelig har fått jobbet fram et veldig bra drag i lina på påvisningen i rundering (Sven Järverud sa en gang at skikkelige brukshunder SKAL dra i båndet, og han har et poeng der :-)). Men kanskje pensjonisten Ergo endelig skal få lære å gå pent i bånd nå :-)

Lykke til med treningen!

Ingen kommentarer: