tirsdag, januar 20, 2009

TV-innslag om Hundehviskeren Cesar Millan

Komo4News kan du se et bra innslag som tar for Cesar Milan sin enorme popularitet, og noe av kritikken mot hans programmer.Jeg har forresten nettopp kommet hjem fra ClickerExpo i Texas. En kveld spiste vi middag med et hyggelig par som driver en hundeskole i Mexico City. Disse kjente til Milan, og vi fikk et interessant innblikk i historien hans. Milan er virkelig et stjerneeksempel på den amerikanske drømmen - det kan ingen ta fra han. Han er visstnok den mest kjente mexicaneren i USA for tiden (med skuespiller Salma Hayek på andreplass).

Ifølge kildene hadde han liten suksess som hundeinstruktør mens han bodde i Mexico. Han kom seg til USA som ulovlig innvandrer, der han fortsatte karrieren som hundetrener. Så ville tilfeldighetene det slik at han trente hunden til Jada Pinkett Smith (gift med Will Smith). Hun begynte deretter å anbefale Millan til sine kjendisvenner - og dermed var veien kort til Oprah og megasuksess.

Bra for Millan - døden for intelligent hundetrening, ifølge andre...

6 kommentarer:

Lene Kristin sa...

Gode innlegg som vanlig! Synes for øvrig at du blogger litt for lite ;)

Maria Y sa...

Intelligent hundträning representeras däremot av Morten och Cecilie. Jisses vad imponerade folk (de som känner till klickerträning alltså) är overthere av era presentationer på Clickerexpo!

Megaklick till er!!!


Under min fortsatta resa kom förstås Milan upp så fort man nämner att man är hundtränare. Men heder åt de amerikaner jag snackade med ute på bondvischan - de blir rejält sura när de får veta hur man lär in "pssscht".
Fusk, tycker de.

Anonym sa...

Jammen godt det er mange meninger, og at det tilsyvende å sist ikke finnes noe fasitsvar! Prv å fremhev dere selv istdet for å trykke ned andre. Jeg syns Cecar Millan gjør en fabelaktig jobb og bruker selv mange av hans metoder. Se dere selv og deres egne resultater før dere kritiserer andre og prøv litt positiv holdning... Kanskje det hjelper??

J.Nilssen sa...

Jeg er enig med "Anonym" her.
Det finnes ikke bare 1 metode. Jeg er en stor fan av klikkertrening, og har slukt bøkene deres (Morten/Cecilie)på dette området. Trente min forrige hund med (ekte) klikkertrening. Veldig morsomt, veldig lærerikt og veldig god fremgangsmåte for hunden.

Men klikkertrening mener jeg fungerer for innlæring av "unaturlig" adferd som f.eks øvelser i lydighet og agility.
I den daglige "oppdragelsen" er det metodene til C.Millan jeg synes er mest hensiktsmessig for min del.

Å forbinde og kritisere C.Millans metoder med en yttergrense av de steg han noen gang må ty til, kan tyde på at de som kritiserer ikke helt har forstått hva han egentlig driver med.

Ta f.eks. et av klippene der en uvanlig aggresiv hund vrir seg, piper og klynker mens han holdes oppe etter halsbåndet. Dette er i YTTERSTE tilfelle, og ikke dagligdags. Dette er hunder som har fått panikk, som vil angripe, som ikke har kontroll over seg selv. De kveles ikke, de kjenner ikke smerte på det tidspunktet da de er så paniske (kan f.eks. sammenlignes med en hest som springer ut i panikk, og som ikke stopper uansett på hardt rytter haler og drar i et smertefullt bitt). Dette er deres siste "håp" før en evt avlivning. Jeg tenker som så at de får tåle 30-60 sek i panikken om alternativet er en avlivning.
Slike hunder kan ikke snus om med kos, klapp, klem, klikk og godbit, dessverre, uansett hvor gjerne man skulle likt å brukt klikk-godbit-metoden på disse.

Anonym sa...

Jeg er veldig enig med de to kommentarene over her. Cesar Milan beviser gang på gang at han kan takle og forandre hode på hunder som er det jeg vil kalle over grensen ustabile. Dette hadde han nok lite trolig klart med klikker-trening og godbiter. Jeg synes det er helt logisk det han gjør, og nesten hver gang man ser en episode, så er tanken liksom " Ja, selvsagt!"
Det var en episode hvor C.Millan fikk ett oppdrag hos en kvinne som hadde vært hundetrener i 20 år, og som hadde fått priser for alt mulig, og som drev mye med lydighet osv. Hun fikk ikke til sin hund som var aggresiv mot andre hunder. Grunnen var at hun ikke tok hunden hardt nok i forhold til hvor aggresiv hunden hennes var. Den var på ett annet "nivå". Men jaggu fikk C.Millan orden på den og hun var meget fornøyd over å lære en annen metode og noe helt nytt. Han var overhode ikke voldelig eller noe lignende mot hunden.
I det øyeblikket en hundetrener, eller uansett trener, begynner å kritisere andres metoder (som faktsik virker" så har man stagnert! Tenk litt over det.....

The_hood sa...

Det er dog tankevækkende at den samlede professionelle stab af professionelle adfærdsbehandlere i Danmark, Norge, og Sverige plus utallige organisationer verden over fraråder alle hundeejere at anvende Cesar Millans råd, da de er skadelige for både hund og ejer.
Her er nogle få af de organisationer der frasiger Cesars metoder, Italian veterinary behaviourists, American College of Veterinary Behaviorists (ACVB), American Veterinary Society of Animal Behavior (AVSAB) and the Society of Veterinary Behavior Technicians (SVBT) the National Associciation of Italian Veterinary Doctors (ANMVI), Association of Pet Dog Trainers (UK) (APDT)Dansk Kennel Klub (DKK)

Et link til NKK - http://www.nkk.no/nkk/public/openIndex?ARTICLE_ID=8217