fredag, januar 23, 2009

Vår mann i det Hvite Hus

I forrige uke var vi som tidligere nevnt på ClickerExpo i Austin, Texas. Dette er en stor konferanse om klikkertrening som avholdes i forskjellige byer i USA to ganger i året. Konferansen samler 3-400 deltakere fra hele USA og også fra andre land. Og denne gangen ble ClickerExpo altså arrangert i George Bush´s hjemstat, bare to dager før han skulle gå av som president.

På lørdagen bruker det alltid å være en paneldebatt der lærerne i ClickerExpo fakultetet svarer på spørsmål fra tilskuerne i salen. Det som er moro med denne seansen er at de forskjellige lærerne ofte kan gi veldig forskjellige svar, selv om de i prinsippet er enige i det meste. Dr. Jesús Rosales-Ruiz kan ofte gi meget filosofiske vinklinger på spørsmål som man trodde var enkle, mens Cecilie Køste i den andre enden av spekteret er veldig rett på sak, og heller svarer på en måte som ikke gir rom for tolkninger eller misforståelser. Karen Pryor er ofte opptatt av å se klikkertrening i et evolusjonistisk perspektiv og dra de store linjene, mens Steve White (tidligere politihundefører) er down-to-earth og praktisk rettet.

Som du sikkert har fått med deg går diskusjonen høyt i USA om hvilken hund president Obama bør velge. Et av spørsmålene i paneldebatten var rettet til Karen Pryor: "Har dere sendt et eksemplar av "Ikke skyt hunden!" til Obama?

-"Nei", sa Karen - "vi har ikke sendt noen bok. Vi har gjort noe mye bedre."

Karen kunne deretter fortelle at for noen få uker siden hadde påtroppende president Obama vært på besøk hos Shedd Aquarium. Der hadde han og familien tilbrakt 2 timer sammen med en annen av lærerne ved ClickerExpo-fakultetet, Ken Ramirez, som er sjefstrener ved akvariet. Ken hadde gitt Obama en grundig innføring i hvordan dyrene ved akvariet ble trent. Og den påtroppende presidenten fikk også se en førpremiere på et helt nytt hundeshow som de snart skal sette opp ved Shedd.


Etter hundeshowet spurte Obama om Ken hadde noen råd om hvilken hund han burde velge. Ken svarte da at det er ikke så farlig hva slags hund du velger - det som er viktig er hvordan du trener den. Deretter overrakte han personlig et eksemplar av "Don´t Shoot the Dog" til Obama!

For tradisjonelle trenere med sans for konspirasjonsteorier må vel dette fortone seg som det ultimate mareritt. Klikkertrenere har infiltrert det Hvite Hus! De har en mann på innsiden - presidenten selv!

Så nå venter vi bare spent på hva slags hund Obama vil velge, og krysser fingrene for at han stoler mer på Ken Ramirez enn på Oprah når han bestemmer seg for hvilken instruktør han skal velge til å hjelpe seg med hunden.

Men la oss først og fremst håpe at han i større grad enn sin forgjenger bruker prinsipper som bygger på positiv forsterkning når han skal løse konflikter rundt om i verden.

3 kommentarer:

agreablement sa...

interesting blog, complimenti
hello

Berngold sa...

Bra:-)

Ellen Beate sa...

How cool is that?! Stilig! :D