tirsdag, juni 30, 2009

Baklengskjeding - ikke bare for å sette sammen ferdige øvelser.

Mange tenker først og fremst på baklengskjeding som noe vi bruker når vi skal sette sammen flere delmomenter til en ferdig lydighetsøvelse. Men baklengskjeding er minst like aktuelt også på et mye tidligere tidspunkt i innlæringen. Jeg skal her gi noen eksempler på hvordan baklengskjeding kan brukes selv på tilsynelatende enkle "en trinns" grunnferdigheter (som ofte viser seg å ikke være bare en trinns likevel).

Tidlig i grunnferdighetstreningen er det vanlig å legge stor vekt på strategisk levering av forsterkeren (belønningsplassering). Treneren vil f.eks. ofte ønske å forsterke mens hunden fortsatt er i en bestemt posisjon for å gjøre shapingprosessen mer effektiv. For å få til dette må man ofte belønne veldig raskt etter klikket, og derfor ha godbitene klar i hånda. Noen hevder faktisk at man ikke bør klikke i starten av innlæringen ettersom hunden da bryter posisjonen før den får belønningen. (personlig mener jeg at timingen på klikket er mye viktigere enn belønningsplasseringen, men det er en annen diskusjon)

Uansett - vi kan unngå mye av denne problemstillingen hvis vi i stedet baklengskjeder belønningsposisjonen. I stedet for å starte med å trene atferden, kan vi starte med å trene inn posisjonen hunden skal være i når vi belønner. Her kommer noen eksempler:

Kryp
Når vi trener kryp vil de fleste ønske at hunden skal bli liggende etter klikket. Den skal heller ikke strekke seg opp etter godbiten slik at det blir luft under albuene. Vi starter derfor med å ha hunden liggende, og kvalitetssikrer med omvendtlokking at hunden blir liggende rolig uten å strekke seg etter godbiten. Start med å lokke hunden til å reise seg ved å holde godbiten over hodet på den mens den ligger. Hvis hunden blir liggende fører du godbiten raskt ned mot munnen på den, og klikker like før den har godbiten i munnen. Når hunden etter noen repetisjoner helt slutter å strekke seg etter godbiten (og det rett og slett ikke er mulig å lokke den til å reise seg) flytter du bare klikket gradvis lenger fram i tid. Klikket har nå i tillegg til å være en betinget forsterker, også blitt et signal for å ligge helt rolig. Du kan nå ha godbitene i lomma hvis du vil, klikke mens hunden ligger, og deretter hente fram godbitene fra lomma uten at hunden tenker på å reise seg. NÅ kan du begynne å shape selve krypatferden...

Gå foran, bruksfremmadsending m.m.
Når vi trener gå foran eller siste del av bruksfremmadsendingen (der hunden skal gå framover i gangfart) er det praktisk om vi kan belønne hunden mens den fortsatt har hodet framover. Dette gjør shapingprosessen enklere (man kan selvfølgelig også klikke og la hunden komme tilbake for å hente belønningen, eller kaste belønningen foran hunden - det fungerer også greit, men stiller noe større krav til timing og/eller kasteferdigheter hos treneren, spesielt hvis hunden er tilbøyelig til å "vingle" endel).

Belønningsposisjonen vi ønsker å baklengskjede her er "å stå rolig med rumpa mot eieren". Start med å trene hunden til å stå rolig mens du går bak den (som på siste del av stå under marsj). I tillegg bør du kvalitetssikre at hunden blir stående med ryggen mot deg, selv om du lokker den til å snu seg når du står bak den, du kan dra den lett i båndet for å prøve å lure den til å bryte posisjonen osv. Du kan også lære hunden å snu seg 180 grader rundt når den står med fronten mot deg. Når hunden kan dette sikkert er det veldig mye enklere å shape hunden til å gå rett fram foran deg. Når du klikker vil hunden stoppe i fartsretningen, og du kan gå fram og belønne uten at hunden snur seg mot deg.

Fri ved foten
På fri ved foten er det som regel best å starte med å belønne hunden i posisjon (fra venstre hånd inntil låret). Men etterhvert kan du kvalitetssikre at hunden holder riktig posisjon ved foten ved å lokke den med belønningen i høyre hånd. Gjør gjerne dette først mens du kjører vendinger på stedet. Deretter prøver du det samme under marsj. Hvis hunden bryter posisjonen når du kjører omvendtlokkingen gjemmer du belønningen bak ryggen, hvis hunden greier å holde posisjonen et lite sekund til tross for at du lokker, klikker du og belønner. Når hunden kan dette er det ikke lenger så nøye hvilken hånd/lomme belønningen kommer fra. Bare klikk for ønsket atferd, og så holder hunden posisjonen helt til den får belønningen uansett.

Hopp-stå
Hopp-stå har blitt en slags motegreie den siste tiden. Dette innebærer at hunden på øvelsene stå under marsj, innkalling med stå osv, ikke bare skal stanse og stå, men nærmest "steile" opp på bakbeina og deretter stemple framlabbene ned i bakken og bli stående. Det ser veldig kult ut når det blir riktig innlært (ikke fullt så kult ellers... :-). Mange slurver med å baklengskjede belønningsposisjonen når de trener dette. De lærer hunden å steile/hoppe veldig fint, men når de deretter skal få hunden til å holde stå-posisjonen etter landingen prøver de å forlengskjede dette ved å strekke tiden gradvis fra hunden lander til de klikker. I stedet bør man baklengskjede dette ved å først lære hunden å fryse i stå-posisjonen, både med og uten omvendtlokking. Når man så kobler på hoppet kan man mye enklere variere mellom å klikke hoppet, landingen eller at hunden fryser etter landing - hunden vil uansett bli stående der den lander.

Du bør selvfølgelig gjøre det samme også hvis du trener inn en helt vanlig stå under marsj. Lær først hunden å bli stående - legg deretter til selve stoppen. Det vil gjøre treningen mye mer effektiv.

Konklusjon
Dette var de eksemplene jeg kom på i farten, men det finnes mange flere. Poenget er at HVIS det er viktig for deg å belønne hunden i en viss posisjon kan det lønne seg å trene inn og kvalitetssikre denne belønningsposisjonen først, og så baklengskjede den med atferden du skal lære inn. Det vil spare deg for mye "lumping" og overdreven fokus på belønningsplassering, og du kan i stedet fokusere på å klikke presist.

Moral: Baklengskjeding ruler :-)

2 kommentarer:

Thomas sa...

Meget klokt blogginnlegg!
Tenk om alle trente slik...
Forkunnskaper ruler!

Lena Gunnarsson sa...

Superbra! Tar med mig det rakt in i nästa kurs.Tack.