fredag, august 14, 2009

Diverse runderingstips

Vi har nettopp kommet hjem fra en ukes brukshundkurs for Canis-instruktører / instruktørelever på Sølen. Maria Hagström instruerte i lydighet, Cecilie Køste i rundering og jeg hadde en spor/feltsøk-gruppe de fire første dagene og rundering de to siste. Tenkte jeg skulle oppsummere noen runderingstips som vi fokuserte spesielt på med enkelte av hundene i løpet av uka.

1. Når man kjører direkte belønning på bringkobbelhunder bør man (ihvertfall på endel hunder!) klikke når hunden kommer fram og "maser" etter belønningen i 2-3 sekunder i stedet for å klikke og belønne med en gang hunden kommer (eller 3-4 meter før). Hvis hunden lærer å "spørre" om belønningen når den finner figuranten har man større sikkerhetsmargin, og det er lettere å lære hunden å ta bittet senere. Å lære inn fastbittet er ofte vanskeligere hvis hunden stikker tilbake til midtlinja med en gang fig ikke blir aktiv (man skal selvfølgelig ikke klikke for uhøflig masing!)

2. Lær hunden å plukke løsbittet fra bakken helt uten hjelp fra fig. Hunden bør lete aktivt etter løsbittet når den kommer fram til passiv figurant. Dette gjør overgangen til fastbitt mye enklere.

3. Hvis du følger systemet fra Rundering i teori og praksis (og denne artikkelen) bør du lære hunden å gå 50 rett ut "på autopilot" FØR du begynner å skjule figurantene. Ikke skjul figurantene til en hund som nøler på vei ut!

4. Vær nøye med å få hunden til å trekke fram både når den kommer inn fra figuranter etter belønning og ved (bringkobbel)melding. Unngå mest mulig løping langs midtlinja. Figurantene kan gjerne leke seg litt framover når de belønner og i tillegg styre hunden i riktig retning før den løper tilbake til hundefører. Hundefører kan også om nødvendig trekke litt inn i skogen (på samme side av midtlinja som hunden kommer fra) for å gjøre det mest mulig økonomisk for hunden å trekke framover. Tren gjerne mye trekantinnkalling i tillegg!

5. Under nyinnlæring er det viktig å finne en god linje ut til figurantene. Men linjen fra forrige fig inn til fører på midtlinja er like viktig (for å få framdrift jmf pkt 4)! Figurantene kan gjerne leke hunden framover for å hjelpe hundefører å finne en god linje over til neste figurant (det hjelper også hunden å trekke framover.

6. Send gjerne hunden litt på skrått framover i stedet for 90 grader (5-10 graders avvik). Det gjør det lettere å få hunden til å gå framslag når man begynner med blindslag senere. Legg også gjerne ca. 50% av figurantene slik at hunden må slå litt framover for å finne dem.

7. Legg alltid figurantene langt ute 70-100 m på motvindssiden (spesielt i litt kraftig motvind) slik at hunden må et stykke ut før den får ferten av dem.

For flere runderingstips, se boka Rundering i teori og praksis, eller artikkelen om rundering i Canis nr. 3/2009(bilder av Ann-Louise Ryrvik)

Ingen kommentarer: