mandag, september 21, 2009

Effektiv kur mot avstandsmelding

I helga var det siste samling med årets elitegruppe i bruks. Et av helgas mange høydepunkter var meldingstreningen med Musse (blanding av australsk villhund og kanonkule).


Musse søker fantastisk, men har tidvis store problemer med avstandsmelding/feilmelding (glidende overgang...). Han tar bittet når han kjenner lukten av figuranten, når han ser figuranten og også av og til på vei ut når han sannsynligvis tror det er en figurant der ute.

Medisinen mot dette er (til å begynne med) en streng diett med direkte belønning (der figuranten klikker og belønner hunden i det lille sekundet han står foran figuranten og "spør" om direkte belønning før han har tatt fastbittet) og løsbittmelding. Men for å få forsterket riktig atferd er det en forutsetning at hunden ikke tar fastbittet for tidlig. Den vanligste løsningen på dette er å stramme opp bringkobbelet slik at hunden ikke har sjans til å ta det. På den måten kan man i stedet forsterke at hunden går helt fram til figuranten uten å ta fastbittet. Ulempen med å stramme opp bittet på denne måten er imidlertid at så snart man slakker det og hunden kjenner at det dunker mot brystet igjen, vil hunden ofte ta det like raskt som før.

Cecilie har imidlertid laget en smart patent for dette problemet. I stedet for å stramme opp bittet lar man det bare være like slakt som vanlig (eller evt enda slakkere!), men taper plast eller plastfolie rundt bittet slik at det er umulig for hunden å ta bittet, selv om det dunker mot brystet like mye som vanlig.


På Musse hadde dette tilsynelatende veldig bra effekt. Vi kjørte en minirunderingsøkt med synlige figuranter (på 5-20 meters avstand) der planen var å vekselvis kjøre løsbitt eller forsterke at hunden gikk helt fram til fig uten å ta fastbittet med direkte belønning. På den første repetisjonen tok Musse bittet ca. 2 meter før figuranten, men fikk direkte belønning likevel i håp om at han skulle glemme å ta fastbittet neste gang. Men på andre utslag tok han bittet allerede på andre galloppsteg, og vi avbrøt da repetisjonen uten belønning og rigget bringkobbelet med plastfolie.

Deretter ble Musse sendt ut på tredje utslag. Etter noen få galloppsteg mot den synlige figuranten bøyde han hodet og grabbet etter bittet, men fikk ikke tak i det. Det er forferdelig synd at vi ikke fikk filmet Musses ansiktsutrykk forfra akkurat da... Han fikk i stedet direkte belønning når han kom fram til figuranten, og i resten av økta (ca. 20 utslag?) prøvde han ikke å ta etter fastbittet en eneste gang.

Etterpå kommenterte de andre treningskameratene spøkefullt at
-"nå tar han vel aldri fastbittet igjen noen gang, selv ikke når han skal ta det".

"Vel, i såfall får du sende meg en email så skal jeg nok hjelpe deg med det", sa Cecilie.

Da smeller helgas beste melding fra tørrvittige Carina (Musses eier):
- "Da får jeg vel bare beskjed om å huske å ta av plastfolien..."

Å rigge fastbittet på denne måten kan være en god idé for de aller fleste bringkobbelhunder som er litt for raske på avtrekkeren. Da kan man mye enklere trene med både løsbitt og direkte belønning, og være helt sikker på at hunden ikke gjør feil samtidig som man habituerer dunkingen av fastbittet mot brystet.

Alle svensker der ute må bare huske å fjerne plasten før neste konkurranse :-)

3 kommentarer:

Frode@Zorro sa...

He, he artig treningshistorie. Musse er nok en klok hund som har valgt letteste og minst energikrevende løsning på sin melding;-) Kreativt tenkt dette med plasten, burde heretter være med som gratis ekstrautstyr når en kjøper fastbitt:))

Familien Olsen sa...

Hei!

For ca 3 mnd siden fikk jeg tips og råd fra deg i ekspertpanelet angående samme problem. Siden da har vi rundert med rett i belønning og løsbitt om hverandre. Siste 2 ukene har jeg senket bittet ned, men fortsatt med rett i belønning eller løsbitt. Dette har fungert kjempefint. Planen videre blir nå å la henne av og til melde med fastbittet, men fortsatt mye rett i belønning og løsbitt for det ser jeg hun trenger.
Jeg ville bare fortelle at disse tipsene fungerer kjempefint :-)

Morten Egtvedt sa...

Hei Olsen!

Bra jobbet! Bare husk at det er først når du begynner å rundere mer med fastbitt at du egentlig ser hvor godt ting har virket. På 90% av hundene er løsbitt/direkte belønning i en periode nok til å fjerne alle problemer med avstandsmelding/feilmelding. På den siste 10% får man tilbake problemet så snart hunden begynner å melde med fastbitt igjen, og da må man ofte se på andre tiltak i tillegg.

Morten