tirsdag, juli 13, 2010

Klikkerhunder som ikke takler å gjøre feil

I første kapittel av boka Klikkertrening for din hund skriver vi blant annet at en av fordelene med klikkertrening er at det gir "arbeidsglade hunder som liker å trene, og ikke er redde for å gjøre feil". Vi skriver også at man "får en hund som hele tiden deltar frivillig i treningen".

Total mangel på redsel for å gjøre feil og en "frivillig attitude" - god klikkertrening bør uten tvil gi oss dette. De aller fleste klikkertrenere vil vel uten problemer si seg enige i det. Men i det siste har vi begynt å undre oss litt over hvorfor stadig flere (??) tilsynetalende klikkertrente hunder som vi får på kurs faktisk virker påfallende redde for å gjøre feil. Når de gjør en feil greier de ikke å rette opp feilen selv uten hjelp fra fører, og ofte faller de sammen som potetsekker og blir helt passive etterpå.

Et par eksempel:

1. Hunden skal sette seg i utgangsstilling med apporten, men mister den idet den setter seg. Vi ber hundefører står helt rolig og vente, men hunden blir da sittende helt passiv, og greier ikke å plukke opp apporten igjen selvstendig.

2. Hunden går fri ved foten. Den starter fint med full kontakt, men etter ca. 20 meter mister den kontakten et lite sekund. Vi gir eier beskjed om å fortsette å gå framover uten å si/gjøre noe spesielt, men hunden klarer da ikke å se opp igjen, og melder seg i stedet helt ut og begynner å snuse i bakken i stedet.

Hva vil vi at en godt (klikker)trent hund skulle gjort i disse situasjonene? Vel, vi ville jo selvfølgelig helst ikke at feilen skulle skjedd i det hele tatt, men NÅR feilen først skjer (og det vil skje på ALLE hunder før eller siden - også i konkurranser!) vil vi at hunden lynraskt skulle plukket apporten på egen hånd, og den skulle lynraskt sett opp på fører og funnet igjen riktig fri ved foten posisjon uten noen som helst hjelp fra fører, og deretter fortsatt som om ingenting hadde skjedd.

Vi ser heldigvis mange slike klikkertrente hunder. Men vi ser også svært mange hunder som slett ikke klarer å rette opp feilene sine, og i stedet bare blir passive, og delvis redde etter feilen. Passive og redde klikkerhunder er ikke noe pent syn...

Vår hypotese er at det i hovedsak skyldes tre hovedårsaker. Disse tre årsakene rammer ofte litt forskjellige typer hundetrenere:

1. Den lettere tvangsnevrotiske perfeksjonisten
Denne hundeføreren finner vi ofte blant ambisiøse lydighetsutøvere. De har kanskje en tradisjonell fortid før de konverterte til klikkertrening, men har ofte litt problemer med helt å slippe fortiden. Disse hundeførerne får svettettokter og psykiske problemer hvis hunden gjør noe som helst som ikke er helt perfekt, og klarer ihvertfall ikke å forsterke noe som ikke er helt perfekt. De vil heller ikke la hunden fortsette øvelsen etter en liten unøyaktighet, ettersom "hunden da kan lage seg en atferdskjede av feilen". Disse hundeførerne avbryter alltid hunden når den gjør en bitteliten feil, og prøver deretter på nytt igjen (evt etter en kort timout).

2. Hundetrenere som slett ikke har is i magen
Denne gruppen hundetrenere finner det forferdelig vanskelig å vente passivt og overlate hele jobben til hunden. Hvis det går mer enn 3-4 sekunder uten at hunden tilbyr en atferd selvstendig (f.eks. plukke opp apporten etter å ha mistet den) MÅ de bare hjelpe hunden med å f.eks. peke på apporten, ta et skritt fram, plukke opp apporten og holde den foran munnen på hunden igjen el.l.

3. Hundetrenere med generelt dårlige kriterier
Hvis en hundetrener ikke evner å sette nogenlunde fornuftige kriterier for hunden (= minst ca. 80% suksess!) vil hunden svært ofte erfare at etter en feil, følger det ofte enda en feil, og gjerne enda en osv. Dermed blir alle feil et tydelig signal til hunden om at forsterkningen er veldig langt unna, og dermed klapper de lett sammen.

Og hvis dårlige kriterier kombineres med tvangsnevrotisk perfeksjonisme og mangel på is i magen, er man garantert at resultatet blir noe helt annet enn den attityden vi helst ønsker å forbinde med godt (klikker)trente hunder...

Så, hva er grunnen til at disse hundeførerne ofte får hunder som ikke takler å gjøre feil? Hva kan gjøres for å forebygge problemet, og hva kan du gjøre hvis du allerede sitter godt fast i gjørma? Det kan du lese mer om i Canis nr 5 som kommer i oktober. Der skriver vi en lang artikkel om akkurat dette emnet. Bestill abonnement på Hundetidsskriftet Canis her!

1 kommentar:

Merete A. Huser sa...

Syns du burde titte i dagens blogg og se film av Khan :o)