torsdag, september 16, 2010

Det er bare å telle...

Klikkerhunder er ikke alltid så flinke til å vente passivt. Når treneren står rolig uten å si noe har de som regel en lang forsterkningshistorie som forteller dem at de må gjøre noe selv for å få ting til å skje. Og når man da først har bestemt seg for å trene bli-øvelser eller stimuluskontroll kan det fort bli litt utfordrende.

Klikkertrenere er ofte livredde for å la hunden vente uten å gjøre noe. Derfor har vi utviklet en hel haug med "smarte teknikker" for å kamuflere at hundene våre er så dårlige til å vente passivt.

To vanlige teknikker er f.eks:

* å kjøre omvendtlokking hver gang vi vil ha hunden til å holde en posisjon i mer enn 1 sekund.

* belønne hunden direkte i posisjonen for å vente på signalet (i stedet for å forsterke ventingen med selve signalet)

Det er ikke nødvendigvis noe galt med disse teknikkene. Alle hunder bør kunne omvendtlokking. Men på et punkt er ikke omvendtlokking omvendtlokking lenger - så snart hunden har lært det veldig godt er det faktisk bare lokking...

Og av og til (i ekstreme tilfeller) er det ikke så dumt å forsterke venteposisjonen separat. Men hvis du har en hund som venter fordi den ikke er sikker på om du kommer til å gi et signal, eller om du kommer til å forsterke den direkte for å vente, har du egentlig ikke stimuluskontroll - hunden din venter kanskje bare fordi den ikke vet nøyaktig hva den skal gjøre.

Så jeg tenkte å slå et slag for veldig enkel klikkertrening idag. Omtrent slik vi gjorde det før omvendtlokking og alle andre smarte nymotens teknikker kom på markedet. Det enkleste av alle enkle ting du kan gjøre for å lære hunden å holde en stabil posisjon er nemlig Å TELLE. 1001 - 1002 - 1003 - 1004 osv...

Hvis du vil lære hunden å bli i en posisjon så starter du med å telle til 1001 før du klikker. Neste skritt er 1002. Deretter 1003. 1004. Kanskje tilbake til 1002 igjen. Så helt til 1005 før du klikker. Når du har passert 1020 kan du gå over til å bruke stoppeklokke i stedet for å telle.

Samme prinsipp gjelder ved stimulskontrolltrening. Hvis hunden kan vente 1 sekund på apport-, innkalling- eller "tilbake hopp"-signalet - vel, da starter du bare på 1001 før du gir signalet. Deretter gir du signalet når hunden venter til 1002. 1003. Tilbake til 1001. 1003. 1004. Osv. Av og til vil hunden tyvstarte. Men så lenge du teller disiplinert er det enkelt å holde seg innenfor 80% suksess, og feilene hjelper også hunden å diskriminere.

Å telle er ikke like spennende som omvendtlokking eller andre fancy teknikker. Det er ikke spesielt sexy. Det er faktisk forferdelig kjedelig. Men det funker. Og det er ingen ekstra hjelp du trenger å fjerne etterpå. God hundetrening er ofte veldig enkel.

1 kommentar:

Kari Anne sa...

Det er litt snodig å merke at selv om vi klikkertrenere skal klare oss uten å hjelpe hundene, så er det jammen akkurat det vi gjør likevel. Vi VET jo at vi må telle, men så er det jo så inderlig mye enklere å bruke omvendt lokking, for da holder jo hunden posisjonen.

Og hva gjør vi når vi finner noe som funker, og som er enklere og gøyere enn å telle? Jo, vi bruker det. Samme med target, enten hånd eller musematte eller andre rare gjenstander.

Godt å bli påmint de enkle og egentlig aller mest effektive virkemidlene i blant :-)