lørdag, september 11, 2010

Forurensing av klikket

I det siste har jeg lagt merke til en stygg uvane hos flere kursdeltakere. Av og til klikker vi feil - og det er greit nok. Det er jo umulig å klikke riktig hver eneste gang, og et feilklikk i ny og ne har aldri skadet noen.

Uvanen som man helst bør ungå er imidlertid at man sier "oi", "æsj" eller har andre større eller mindre følelesmessige utbrudd rett etter man skjønner at man har klikket feil.

Jeg tror denne uvanen er vanligst nettopp i kurssettinger, eller når andre hundeeiere ser på treningen. Hundeeiere vil da ofte ha et behov for å "fortelle" instruktøren eller de andre som ser på at "joda, jeg skjønner at jeg klikket feil nå".

Spesielt ille blir det hvis "oi" som glipper ut av deg når du klikker feil, er det samme ordet som du bruker som feil-signal i andre sammenhenger. Eller hvis "æsj!" for hunden allerede betyr "spytt ut det ekle du har i munnen ellers blir jeg sinna!" Jepp, jeg har sett flere eksempler på begge tilfeller...

Dette er relativt motstridende informasjon til hunden, for å si det mildt. Du klikker først, og deretter sier du oi eller æsj rett etterpå...

Feil-signaler eller trusler har definitivt ingenting å gjøre i umiddelbar nærhet av et klikk. Klikket vårt er altfor verdifullt til å forurenses på denne måten. Det enkleste er selvfølgelig å ligge helt unna feil-signal og trusler, men hvis du absolutt må bruke dem - hold dem ihvertfall langt unna klikket ditt!

Etter et klikk skal du ALLTID belønne! Selv om du klikker feil atferd hos hunden skal du fortsatt belønne. Ikke nødvendigvis like bra som om hunden gjorde en kjempeprestasjon, men heller ikke så dårlig at hunden begynner å lure på om klikkene dine betyr forskjellige ting hver gang. Så bare bit i deg irritasjonen, og vær litt mer nøyaktig neste klikk. Senk kriteriene hvis feilklikkene kommer altfor ofte eller ta en pause - det er begrenset hvor lenge både hund og trener klarer å trene konsentrert om gangen.

Og husk ikke minst at et feilklikk i ny og ne er fullstendig normalt, og ikke mer skadelig enn du gjør det til :-)

1 kommentar:

Lena G sa...

Åh jag är så OTROLIGT TRÖTT på det här med felsignaler. Det har bara exploderat. Kan vi bara inte hålla truten? Jag vet EN person som klarar att jobba med felsignal och det är Fanny. Inga andra har jag sett lyckas med det. Och börjar man fela i en situatuion så kommer det i andra - som här. Jag gör själv det här misstaget och det är ett OTYG.