tirsdag, oktober 19, 2010

Farlig misforståelse om hundens språk

Denne videoen viser hvor viktig det er å ha et minimum av kunnskaper om hundens språk. Damen i filmen tror oppriktig at den snille rottweileren hennes "purrer" på samme måte som en katt. Og joda, det er faktisk riktig at noen hunder faktisk både knurrer og/eller viser tennene når de er glade.

Men denne rottweileren er defintivt ikke glad for å bli klappet. Legg spesielt merke til øynene til hunden (vidåpne, ikke avslappede), den stive kroppsholdningen og de tilbaketrukkede leppene - sammen med tydelige knurringen. Hunden prøver så tydelig den kan å gi beskjed om at eier skal kutte ut det hun gjør, men eieren fortsetter på samme måte likevel.Det gikk bra i filmen, men dette kommer sannsynligvis til å gå fullstendig galt en eller annen dag. Og eieren vil sannsynligvis tro at hunden bet "helt uprovosert og uten forvarsel"...

Hva så med den purrende rottweileren i filmen nedenfor...?Jeg er ikke der og ser ikke hele situasjonen, og er heller ingen ekspert på hundens språk. Og bjeffehalsbånd har den selvfølgelig - amerikanere... (sukk). Men ut fra hva jeg kan se av filmen er denne hunden atskillig mer komfortabel med kosingen. Øynene er mer avslappet, kroppen er avslappet og hunden oppsøker kosingen ved å klenge seg tett inntil eieren. Ved et par anledninger ser man at hunden trekker seg litt vekk når eieren klemmer hunden (de færreste hunder liker å bli klemt på denne måten, samme hvor godt sosialtrent de er), og øynene blir litt større når fotografen kommer for nærme. Men denne hunden oppfører seg helt annerledes enn den første rottweileren. Vi hører også at purringen faktisk høres ut som purring, og ikke som den dype knurringen til den første rottweileren som åpenbart mener alvor.

Hvordan tolker du atferden til de to hundene? Skriv gjerne inn en kommentar!

Bokanbefaling: Hundens språk og atferd. En fotoillustrert håndbok.
Denne boka går MEGET grundig inn i alle små og store detaljer om hundens språk og atferd, og er den mest grundige boken om temaet som finnes på norsk.

14 kommentarer:

Lena G sa...

Hjälp! Jag får handsvett när jag ser den första filmen, jag trodde att hunden skulle hugga henne. Hunden var djupt allvarlig. Vilket övergrepp.
I den andra filmen ser det bättre ut men kan det kanske vara så att situationen är konfliktfylld för hunden? Den vill gosa men inte riktigt så här?

Fajsty sa...

Den första är ju långt ifrån glad, Han låter som min hund när sambon klappar på honom i sängen (Sambon har lovat att han ska sluta, för jag verkar inte kunna förmå hunden att göra det) =/ .
Den andra, skulle jag hålla med Lena, lite konflikt i huvudet. Jag vill gosa, men på andra vilkor. Fast det är inget Morr, utan mer ett Knorr (om man tar min terminologi).

Tonje Angelika sa...

Oi! Jeg trodde hunden i den første filmen skulle glefse til eieren! Snakker om totalt blind eier! Lurer på om det skjer ofte siden de faktisk filmet det..

Wenche og Tim sa...

Hjelpe meg. At det gikk bra med den første hunden er et under.Jeg kjente virkelig på egen redsel. Den andre hunden er jeg faktisk mer usikker på om knurrer fordi den ikke vil. Den gir positive signaler gjennom kropp og øyne.Tror jeg ville tolke det til at det synes det er greit nok.

Krissi sa...

Jeg har rottweiler selv, og er godt kjent med kose- og lekeknurringa som mange rottweilere har.

Jeg er helt enig med din vurdering i disse to tilfellene; den første vil gå fryktelig galt en dag. Og de vil skylde på hunden. :(
Den andre var faktisk ganske lik min egen hund. Hun er ekstremt kosete av seg, og har mange av de samme trekkene. Dvs at hun oppsøker kosen, og kan knurre når hun blir kost med.
Dette er imidlertid en helt annen lyd enn det som forbindes med "varsling" pga. ubehag og redsel.

Denne formen for "menneskeklemming" vi ser her, dvs. armene rundt halsen og klemme, blir helt feil i forhold til hvordan hunder fungerer sosialt.
Mange hunder vil takle det fint, men det er nok sikkert slike overtramp som har skapt noen av disse tragiske historiene vi leser om i media.

Margareta sa...

Jag blir alldeles kall när jag ser den första filmen. Att hunden inte hugger är bevis på stor självkontroll. Förutom att ägaren tar i och håller fast hunden så låter hon dessutom hotande. Inte roligt, man vill bara ropa "låt hunden vara".

Vigdis sa...

HJELP!!! Greide nesten ikke se ferdig den første vidoen! Den hunden er på ingen måte komfortabel! Det kommer til å ende med en trist historie..

Den andre videoen minner meg mye om min siste rottis Loke. Han hadde mye lyd når han koste! og var på samme måte som denne hunden, klengete når man sluttet å klø. Samtidig som han lagde lyd.
Uansett skjønner jeg IKKE vitsen med sånn type kos med hund...Der er det fryktelig mye misforståelser ute å går! Jeg syns ikke engang selv at det er noe fint å bli tvangsholdt fast av en person som klemmer meg uten mitt samtykke.

typJenny sa...

Det finns en film med en Basenji där man i kommentarerna skriver om att det är en Yodeling Basenji (de kan inte skälla). Hunden ligger i soffan med becksvarta ögon och morrar med helt stel kropp. Jag skulle inte ha fingrarna i närheten men den galna ägaren bara "åh vad du är söööt!"

Katrine sa...

Jeg er enig i den vurdering. Jeg er ikke noen ekspert på hundespråk, men den første ser tydelig anspent ut og slutter også med knurringen med en gang eieren flytter seg unna. Den andre hunden derimot fortsetter og klatrer omtrent opp i fanget på eieren. Ser ut som om den liker det å bli klødd bedre enn å bli klemt, men den virker ikke ukomfortabel heller.

Linda sa...

Jag tycker inte att någon av filmerna er trevliga att se på. I den första får nog tanten bara vara glad för att hon inte blir biten.
I den andra så tycker jag att hunden visar en hel del osäkerhet och kryper inntill bara för att dämpa och det ser ut som om den inte helt sätter pris på kramarna den får.

Camilla sa...

Huh! Jag fick rysningar av den första filmen! Riktigt otäckt att se hur dålig ägaren är på att läsa sin hund, och man bara väntar på att det ska smälla.

Den andra filmen blir jag inte riktigt klok på. Hunden "slätar" med långa mungipor, men samtidigt så uppfattar jag inte helt att hunden gör ljudet av uppskattning. Jag tolkar det nog mer som en sorts frustrationsljud?

Marianne sa...

Enig i at den første filmen var skumlere en den andre..Men hva får rottisfolk til å gjøre dette? Er det noe vi andre ikke vet om?? Er dette liksom en rottisting som eierene "VIL" ha? Kan vi vite at denne hunden ikke liker det, eller er det virkelig eieren som ikke kjenner sin hund? Mye kan jo tyde på det når man leser alle disse historiene om rottweilere som har bitt...De sier ofte at hunden er den snilleste og beste i hele verden, for så plutselig å gå til angrep på eieren..Her er det jo tydeligvis noe alvorligt galt..Vist rottis eiere tror at deres rase "purrer" når den blir kost, så tror de kanskje umiddelbart at deres egen også gjøre det??, men i virkeligheten så er det en dyp advarsel fra hundens side..Håper rottis klubben i så fall prøver å informere om sånne ting!

Ellers så kan man ikke alltid uttale seg om andre raser en sine egene..Jeg har islendere og de er kjent for å "smile"..dvs at de viser frem hele tanngarden sin som om den flekker tenner. Men det er som regel et stort smil..Klart man ser forskjell på resten av kroppsspråket......eller gjør man det???? Dyktige erfarne hunde eiere gjør nok det, men hva med førstegangseier? Jeg har aldri oppfordret mine hunde til å gjøre dette, da jeg er redd det kan føre til misforståelser, både den ene og den andre veien.

Det beste er vel å behandle hunden som en hund, og ta sånne signaler på alvor, uansett å "snill" hunden er!

Interresant og lærerikt innlegg!

Therese sa...

jeg fikk dessverre ikke sett den første filmen.. Men med en gang jeg tittet på film nr to, trodde jeg du hadde skrevet under den at denne hunden var aggressiv, men kunne ikke se meg helt enig:P mye fordi da personen sluttet å klemme, så ble hunden værende der, pluss at hele uttrykket til hunden lyste liksom ikke "ha deg vekk" eller slutt med det du gjør med blikk og en sånn avskrekkende "stivhet" som mange får når de viser avstandsøkende signaler.

Det er nok ikke den mest konfortable settingen hunder er i, men virket som dette avr velidig oppmerksomhetsbasert og hudnen syntes det var ok å bli klemma(ikke no mer enn det), og stas å få litt ros.

Tina møller sa...

Øv... Jeg kan ikke se den første video. Er der andre der heller ikke kan det?