tirsdag, oktober 26, 2010

Hvordan forklare klikkertrening best mulig på 15 sekunder?

Sitter akkurat nå og retter 12 stk teoretiske eksamen fra årets klikkerTRENERkurs. Ikke akkurat det morsomste jeg gjør, men med en kopp kakao + en økonomipakning med vestlandslefser blir det raskt mer overkommelig. Og heldigvis er det mange gode besvarelser her!

Et av spørsmålene i eksamen er:

"En annen hundeeier spør deg hva klikkertrening er, og du har bare 15 sekunder på deg til å forklare dette så godt som mulig. Hva svarer du?"

Jeg vil gjerne ha hjelp til å finne det beste svaret på dette spørsmålet. Oppfordrer derfor alle lesere av bloggen til å skrive sitt forslag i kommentarfeltet.

Beste forslag som har kommet inn innen 16. november blir premiert med et gavekort på kr. 400 fra Canis sin nettbutikk.


Les svaret for deg selv slik at du er sikker på at det ikke tar mer enn 15 sekunder å si det, selv når du snakker i normalt tempo. Husk også å legge igjen fornavn & emailadresse i svaret slik at jeg kan kontakte deg hvis du vinner. Hvis to svar er like gode, vinner det svaret som ble sendt inn først. Lykke til! :-)

38 kommentarer:

Anna Lilja sa...

Klikkertrening er bruk av betinget forsterker, feks en klikker, til å bekrefte at den frivillige adferden individet nettopp har gjort er korrekt utført, rett timet og at det nå kommer en belønning i form av godbit eller lek.

Anna Lilja sa...

...Og nå ser jeg at jeg glemte å ta med email og fornavn i innlegget ;)
Anna
alba_anna@hotmail.com

Inger-Lise sa...

Klikk = Hunden gjorde noe riktig og kan dermed forvente belønning. Hunden vil prøve å finne ut hva du klikker for, og tilbyr derfor frivillig ulike atferder. Klikk blir som å ta et bilde av den atferden du ønsker.

Forklart for "vanlige" hundeeiere :P

Inger-Lise
ing_lish@hotmail.com

Kirsti sa...

Klikkertrening er en innlæringsmetode som baserer seg på

"Caught in the act of doing good."

Vi belønner ønsket adferd så godt og så presist at hunden gjentar adferden oftere i håp om å få belønning.

Resultatet er en hund som husker bedre og som elsker å jobbe!

Kirsti_Jensen@hotmail.com

Linn sa...

Metoden bygger på positiv forsterkning, negativ straff og ekstinksjon for å forandre atferd. Ved nyinnlæring bygger man på hundens egeninitiativ, og bruker så lite hjelp som mulig. Man bruker systematisk betinget forsterker og fokuserer kun på observerbare faktorer.

Linn
linn.isaksen@gmail.com

Tone sa...

"Klikkertrening er en morsom, effektiv, utviklende, krevende, kul, engasjerende, positiv og stimulerende måte å trene din hund på! Man blir rett og slett i godt humør!!!"

mvh Tone
tone-larsen@lyse.net

Sandra sa...

i Klikkertrening bruker vi et systematisk bruk av en betinget forsterker Eks:en klikker,fløyte vi legger vekt på å forsterke det hunden gjør bra og overser det negative hunden gjør.Vi bygger på hundens egeninitiativ og hunden skal gjøre alle adferdene frivillig.

Sandra

Sandralusie@hotmail.com

Tina møller sa...

Klikkertræning betyder at samarbejdet mellem min hund og mig bygger på gensidig glæde og optimisme hver gang der trænes. Elskelige bånd knyttes, resultater skabes, selvtilliden hos begge vokser, smilet stråler og halen logre, tålmodigheden prøves men beslutningen fortrydes aldrig...
For klikkertræningen er sproget mellem fører og hund som vi begge forstår.
Tina.moller@Yahoo.dk

Anonym sa...

Klikkertrening er å belønne hunden når den tilbyr en adferd som vi er ute etter, frivillig. Klikk = belønning.

Marianne

hwottes@online.no

Anonym sa...

Klikkertrening er en treningsform hvor du belønner den adferd som hunden tilbyder uden hjelp fra dig.Klikkeren er kun et redskab som fortæller hunden at belønning er på vej.
Christine

schnauzer.poter@tele2.no

Benedicte sa...

Klikkertrening er en treningsmetode vi kan benytte for å trene dyr ved hjelp av operant betinging. Vi benytter oss utelukkende av positiv forsterkning og prøver å bygge mest mulig på dyrets egetinitiativ i treningen, f.eks ved shaping eller fanging av adferd. Vi fokuserer kun på adferd vi selv kan observere, og bruker i tillegg systematisk en betinget forsterker for å lettere få forsterket korrekt adferd. *Phuh*

bhaukanes at hotmail.com

Nina sa...

Klikkertrening er belønningsbasert trening. Man benytter så lite hjelp som mulig under innlæring for å sikre høy grad av autentisk læing.
Man jobber med å etablere frivillige atferder, som man senere setter signaler på. Klikkeren er kun en verktøy, en belønningsmarkør som benyttes på en systematisk måte.

Dancer sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Dancer sa...

Klikkertrening frigjør hunden fra fokus på godbiten slik at den er mer bevist på selve atferden. Samtidig gir klikkeren mulighet til å belønne hunden i nøyaktig det øyeblikket som den gjør noe riktig.

Gudrun
gudrunvl@gmail.com

Anonym sa...

Treningsform der vi bruker klikker for å fortelle hunden at han/hun har utført ønsket adferd og overser uønsket adferd, altså får ingen oppmerksomhet ved uønsket adferd. Alt basert på frivillighet fra hunden. Ved klikkertrening trenger vi ikke bruke korreksjoner da hunden vet når ønsket adferd er utført ved klikker og godbit/lek.

Hanne
ha-helen@online.no

Wendy Jean Bishop sa...

Klikkertræning er en træningsmetoder hvor hunden tilbyder forskellig adfærd.
Når du bruger klikker fortæller du hunden "det er DET jeg vil have"

observer, marker ( KLIK ), beløn

/ Wendy Jean Bishop
www.gryphon.dk/Hundeskole
hunde@gryphon.dk

Fajsty sa...

15 sek Svenska:
Klickerträning är processen att träna ett djur, eller en människa, genom att använda en känd (betingad) förstärkare för att markera korrekt eller önskvärt beteende. Detta kommer i sin tur generera belöning. Man behöver inte använda en klicker för att använda klickerträningens principer.

15 sek Engelska:
Clickertraining is the process of training an animal or a human - then called TAG-teach, using a known marker for correct or desirable behavior. This will then generate a reward, so-called positive reinforcement. You don't need to use a clicker to implement the theories of clickertraining.

Norska 12 sek(?) (med google translate ;) )
Klikkertrening er en prosess å trene et dyr eller et menneske, ved hjelp av en lærd, såkalt betinget forsterker til å velge riktig eller ønskelig atferd, som igjen vil generere en belønning -såkalt positiv forsterkning.


Susanna
lullisuss[at]gmail.com

typJenny sa...

Klickerträning är ett effektivt sätt att lära hunden bli medveten om vad den gör och vilka beteenden som leder till bra saker. Allt vi som tränare sedan behöver göra är att sätta ord på beteenden och på så sätt tala om för hunden när chansen för att bra saker ska hända är störst.

Jenny Afvander, jenny.afvander@bjerking.se

Elisabeth sa...

Når hunden f.eks. setter seg frivillig klikker du før du belønner. På den måten "fotograferer" du ønsket adferd og legger det til hundens "arkiv". Hunden vil senere kjøre gjennom adferdene fra sitt arkiv når du tar frem klikkeren, for å se hva som fører til belønning.

Elisabeth M. Danielsen
elisabeth.danielsen@haugnett.no

Anne sa...

Klikkertræning er den træningsmetode du skal vælge, hvis du ønsker en glad hund, der er engageret i træning

Kicki sa...

Klickerträning är precisionsbelöning, där önskat beteende förstärks, och därmed ökar - och oönskade beteenden ignoreras, och därmed minskar.
Du får inte bara en kreativ och lycklig hund - utan blir också en kreativ och lycklig tränare!

Kicki sa...

Och så Kicks fullständiga namn och adress:
Kicki Sundelin
kicki@sundelin.org

Frode@Zorro sa...

Klikkertrening er trening basert på positiv forsterkning og negativ straff med vekt på hundens egetinitiativ. Kort sagt belønner vi ønskede atferder og lar være/hindrer å forsterke uønskede.

Frode
Mail:ffrantz@online.no

Anonym sa...

Klikkertrening er basert på positiv forsterkning. Vi skal fokusere på ønsket adferd fremfor uønsket adferd. Vi vil at hunden skal ta initiativ til adferder selv i stedet for å lokke den. En hund som prøver ut forskjellige adferder for å tjene et klikk gjør treningen mye lettere og gir deg mye gratis!

(jeg brukte akkuratt 15 sekunder på å si det høyt! hehe)

Monica
Mail: monica_jento_93@hotmail.com

Hanne sa...

Klikkertrening er en måte å effektivisere treningen på ved å få hunden til å ønske å finne den riktige løsningen.

hanne_troan@hotmail.com

Nathalie sa...

Man belønner atferden man vil ha,i stedet for å straffe atferden man ikke vil ha. Man lager en kort lyd (klikk, bra eller lignende), etterfulgt av belønning når hunden gjør det du vil.

nathalievanwalraven@hotmail.com

Hilsen Nathalie :)

gretheeklund sa...

GOD OCH GLAD
MED
STIL OCH FART
KLICKERTRÄNA SÅ KLART
vill du veta mer
www.canis.se

Grethe Eklund
grethe@canis.se

Bjarne sa...

Klikkertrening går ut på å først koble sammen en klikkelyd med en belønning akkurat som Pavlov har vist oss. Så, med et presist klikk når hunden gjør noe riktig, kan du fortelle hunden at "ja, dette klarte du bra", og skape en glad forventning om en godbit som straks kommer. Det er en genial måte å koble sammen ønsket adferd med en belønning, en såkalt positiv forsterker.

(14,5 sekunder, hehe)

Anette L sa...

Man bruker en klikker som gir et raskt og presist klikk etterfulgt av en godbit eller leke. Dette klikket forsterker og markerer en riktig handling hunden utfører.

linselusa90@gmail.com

Hilsen Anette :)

Margrethe sa...

Klikkertrening er bruk av betinget forsterker for å presist belønne hundens frivillige, ønskede adferd, og å ekstingvere hundens uønskede adferd ved å hindre belønning av den. Under treningen fokuserer vi på adferden vi kan se, og konsekvensen av denne.

Birk sa...

Klikkertrening lar hunden bruke hodet og ta initiativ selv i treninga. "Klikk" betyr "riktig adferd" og etterfølges alltid av en belønning. "Ikke klikk" betyr "feil adferd"/ prøv igjen. Det er viktig å legge opp treninga slik at det blir enkelt for hunden å gjøre rett mesteparten av tida.

Birk sa...

Birk = Marianne
roed.marianne@gmail.com

Claus sa...

Klikkertræning er indlæring baseret på positiv anerkendelse af veludført arbejde ved hjælp af en kliklyd.

Kristine Storå sa...

Det er enkelt sagt en nøyaktig og presis markering av en ønsket adferd hos en organisme, med etterfølgende belønning.

Silje Skaug sa...

Klikkertrening er en metode som baserer seg på en effektiv belønningsforsterker som forteller hunden på sekundet at det den gjorde nå- var riktig!

Silje Skaug sa...

E-mail: siljemsk@stud.ntnu.no

Kari Anne sa...

Dette spørsmålet har jeg fått mange ganger, og ofte har jeg ikke mer enn 15 sekunder på meg til å forklare før den som spør mister interessen. ;-)

Siden det er en annen hundeeier som spør, og nettopp fordi personen spør, regner jeg ikke med at de kan terminologien, pleier jeg å si følgende:

"Klikkertrening er et konsept som dreier seg om å trene hunder på en slik måte at de skjønner hva vi vil fram til ved hjelp av virkemidler de kan forstå og belønning de vil ha. De får noe de vil ha når de gjør noe bra, eller vi holder det tilbake når de gjør feil. Rett og slett positiv trening for både hund og menneske."


kanover73@gmail.com

Claus sa...

Klikkertræning er indlæring baseret på positiv anerkendelse af veludført arbejde ved hjælp af en kliklyd efterfulgt af belønning.