lørdag, desember 10, 2011

10. des: Innlæring av signaler i 5 trinn

Selve kjernen i god klikkertrening er at hunden vår kan tilby frivillige atferder. Jo flere frivillige atferder hunden har på reportoaret, jo lettere er det å lære den hvilke som helst avanserte triks og øvelser. Du kan se et utvalg grunnferdigheter du kan trene på i denne filmen.

Det vi skal fokusere på de neste dagene er imidlertid innlæring av signaler - eller stimuluskontroll på dårlig norsk. I denne filmen demonstrerer vi de 5 trinnene for å få en (frivillig) klikkertrent atferd under full stimuluskontroll. De samme trinnene passer med små tilpasninger til de aller fleste atferder.


Du kan lese det aller meste om teorien bak innlæring av signaler i boka Lydighetstrening i teori og praksis.

Det blir mer om stimuluskontroll i de neste dagene. Men pugg disse 5 trinnene i filmen først, helt til du begynner å snakke om dem i søvne:
1. Gi signalet når hunden allerede har påbegynt (den frivillige) atferden

2. Gi signalet idet hunden skal til å begynne (den frivillige) atferden

3. Test signalet i gradvis vanskeligere situasjoner (men belønn også om hunden tilbyr den frivillig før du har gitt signalet).

4. Belønn kun når hunden venter på signalet

5a. Lær hunden å skille mellom riktig signal og "tullesignaler"

5b. Lær hunden å skille mellom flere innlærte signaler

2 kommentarer:

Kathrine sa...

Når du har frivillig på plass, og hunden har lært kommando. Viss du går fra og stiller deg mot den og du tidligere har trent på frivillig på plass, hvordan skal hunden da vite om den skal bli elle komme frivillig på plass?

Morten Egtvedt sa...

Hei Katrine!

Det skjønner den av settingen. Hvis du nettopp har forsterket en frivillig utgangsstilling på kortere avstand, vil den sannsynligvis tilby samme atferd igjen. Hvis du nettopp har forsterket at den holder posisjonen en gang eller flere før du går fra den, vil den sannsynligvis vente.

Selv når du trener uten verbale signaler, er det mange mindre tydelige stimuli som hele tiden forteller hunden hvilke atferder som mest sannsynlig vil bli forsterket i denne situasjonen. Jo mer du jobber med frivillige atferder, jo bedre "telepati-forbindelse" får du med hunden (det kan ihvertfall ofte se ut som telepati for utenforstående når de ser på dere).

Bli med på et kurs hos Canis Hundesole, så lærer du alt om dette :-) Det er slett ikke så mystisk og vanskelig som det kan virke.