mandag, desember 12, 2011

12 des: Mer om stimuluskontroll - slå av og på vannet

I dagens blogg har vi egentlig bare en liten utfordring til dere lesere. Nedenfor får dere se en kort film med eksempel på bra stimuluskontroll. Dere vil se at hunden veksler rimelig perfekt mellom to forskjellige atferder/signaler, så det er tydeligvis snakk om trinn 5 stimuluskontroll (repeter bloggen fra 10. august hvis du har glemt trinnene).

Utfordringen din blir dermed å skrive svar på følgende 2 spørsmål i kommentarfeltet:
1. Hvilke to signaler er det som styrer de to atferdene hunden viser i filmen?

2. Hvordan lærer man hunden å skille mellom disse to signalene?

PS: Hvis ingen svarer riktig blir det ingen blogg i morgen! :-)

9 kommentarer:

Elisabeth sa...

Kul øvelse! Nå har jeg ikke lyd på pcèn, men:

1. Adferden slå på vannet styres f.eks av signalet "slå på", og adferden slå av vannet styres f.eks av "slå av".

2.For å lære hunden å skille mellom de to signalene må man først få frem adferdene frivillig. Adferdene trenes hver for seg opp til trinn 5a) stimuluskontroll. Når man er sikker på at hunden skiller signalene fra tullesignaler (5a) kan man forsøke å veksle mellom signalene (5b). På dette trinnet må man kun forsterke rett adferd til rett signal - og vips så sitter det:-)

Morten Egtvedt sa...

Takk for forslaget, Elisabeth. Det KUNNE vært "slå av/slå på" som var signalet, men det er det faktisk ikke i dette tilfellet. Hunden min har ingen som helst anelse om hva "slå på" eller slå av" betyr, selv om jeg tilfeldigvis sier dette i bakgrunnen.

Så hva er det da som forteller hunden hva den skal gjøre...?

Godt forslag til innlæring. RIktig at det er viktig å lære inn atferdene separat og få hver enkelt under stimuluskontroll før vi forventer at hunden skal skille mellom dem. Men hva er signalet...?

Elisabeth sa...

Signalet til hunden er at vannet renner for adferden "slå av", og at vannet ikke renner for adferden "slå på"

Nina sa...

Signalet for å slå vannet PÅ er at det ikke renner noe vann fra "springen". Signalet for å slå Av er vannet i "springen" renner/ er på.
(bideet for å være HELT korrekt... og trodde forresten ingen hadde det lenger ;)

Nina sa...

Der var visst noen sekundet raskere enn meg ;)

Morten Egtvedt sa...

Klikk til begge to :-)

Kari-Anne sa...

Signalene som faktisk styrer er vel "PÅ" og "AV"?

Morten Egtvedt sa...

Hei Kari-Anne!

OM hunden min virkelig hadde skilt perfekt bare på ordene "PÅ" og "AV" hadde det vært mye mer imponerende stimuluskontroll enn vi faktisk hadde da dette opptaket ble gjort. Å lære hunden å skille kun på verbale signaler er MYE vanskeligere enn å lære hunden å skille på visuelle signaler (som f.eks. om vannet er av eller på). Men begge deler er selvfølgelig mulig.

Fasiten blir med andre ord:

1. Signalet for labb er vann på (+ at jeg står i nærheten). Signal for snute under er vann av (+ at jeg står i nærheten).

2. Pass på at vannet er på når du klikker for labb over, og at vannet er av når du klikker for snute under. Da vil nødvendigvis disse stimuliene få kontroll over atferdene.

Lotte sa...

Bare å skru av hovedkrana nå da.. :)