lørdag, desember 17, 2011

17. des: Diskriminere mellom gjenstander

På årets klikkerinstruktørkurs fikk elevene som en av flere prosjektoppgaver å lære hunden å skille mellom 3 forskjellige gjenstander kun på verbalt signal. Dette er også en oppgave som krever trinn 5 stimuluskontroll.

Dette var en oppgave som satte grå hår i hodene til opptil flere av deltagerne (og meg!). Det er faktisk veldig vanskelig. Bare prøv selv - uten å bruke noen som helst annen ekstra hjelp enn KUN det verbale signalet! Man lærer mye om stimuluskontroll ved å jobbe med slike oppgaver.

Det som var interessant å se (dog ikke veldig overraskende), var at de hundene som greide denne oppgaven best, var de hundene på kurset som var i den litt mer rolige enden av skalen. Som f.eks. Anneli Markström sin rottweiler Chili, som klarte oppgaven best av alle.


Det er forresten fortsatt ikke for sent å melde seg på Canis sitt klikkerINSTRUKTØRkurs for 2012, men da må du slenge deg rundt. Det er kun 12 ledige plasser på kurset, og de best kvalifiserte søkerne får tilbud om plass. Les mer og meld deg på her.

For deg som bor i Trondheim, kjører jeg også et klikkerTRENERkurs trinn 2 fordelt på 16 mandagskvelder gjennom hele 2012. Hvis du allerede har kommet godt igang med klikkertrening, og vil ta steget til neste nivå, anbefales dette kurset. Her vil vi finpusse trenerferdighetene dine gjennom hele året. Les mer og meld deg på her.

I tillegg kjører jeg i 2012 en Elitegruppe i rundering i Trondheim for deg som tar runderingstreningen seriøst. Les mer og meld deg på her.

4 kommentarer:

Nina sa...

Dette har jeg lenge tenkt på til Maximus.
Tenker jeg rett iom du begynner med 1 gjenstand og ganske raskt innfører forstryrrende gjenstander. Repeterer dette med gjenstand nr 2, for så å kjører "miks"? Kanskje lurt å kjøre økter med den hunden kan dårligst av de to (men fremdeles bra nok) og kjøre den hunden kan best som distraktor??
Og gjenta dette med flere og flere gjenstander??

Elisabeth sa...

Spennende øvelse:-) Har bare en liten kommentar til dette med baklengskjeding; hvorfor er det(tilsynelatende, i allefall) så få som bruker det? Noen sier at de ønsker at hunden ikke skal vite hva den skal gjøre fordi de da får tyvstarter/piping eller at hunden ikke er like ivrig/rask til å utføre øvelsen som de ønsker. Det er ikke min erfaring, og jeg er egentlig ganske overrasket over at ikke flere bruker det i praksis. Vet ikke om det stemmer, men har inntrykk av at det ikke er så vanlig, desverre.

Morten Egtvedt sa...

Hei Nina!

Tror du tenker helt riktig. Men bare vær forberedt på utfordringer uansett :-)

Morten

Morten Egtvedt sa...

Hei Elisabeth!

Det er én grunn til at folk ikke bruker baklengskjeding: De kan det ikke godt nok.

Morten