lørdag, desember 24, 2011

24. des: Mer klikkertrening fra hesteryggen

I dagens film demonstrerer Cecilie hvordan man kan bruke de vanlige trinnene for innlæring av signaler som vi kjenner fra hundetreningen, også når du sitter på hesteryggen. Filmen kommer litt lenger ned i bloggen, men les resten før du hopper dit!

Vil vil først understreke at det som vises i filmen er videregående trening. Før du begynner med dette må du først av alt kunne endel om hest generelt (du begynner ikke med dette før du KAN ri!). I tillegg må du være bra skolert i klikkertrening allerede. Og hvis du vil bli flink til å klikkertrene hest bør du først bruke tid på å klikkertrene hesten til enklere ting fra bakken.

Den hestetreningen vi har vist eksempel på hittil, er ting som alle kan klikkertrene med hesten sin. Uansett hvordan du trener hesten din når du rir, vil du ha nytte av å trene den belønningsbasert i enkle stallmanerer. Men hvis du vil klikkertrene hesten din mer gjennomført må du rett og slett ta et valg. Du må bestemme deg for at "ja, jeg VIL ha en klikkertrent hest".

Grunnen til at vi understreker dette er at klikkertrente hester blir ikke helt som "vanlige" hester. Det er dessverre slik at mange hesteeiere (heldigvis ikke alle), betrakter en PASSIV hest som en SNILL hest. Mange hester blir straffet helt til de ikke har egeninitiativ igjen, og knapt tør å gjøre noe som helst uten å bli bedt om det.

En klikkertrent hest vil ikke være like passiv som dette. Den kan, spesielt tidlig i innlæringen, rett som det er finne på å tilby atferd for å prøve ut om det fører til belønning. Gode klikkertrenere ønsker dette! At hesten er aktiv, gir oss sjansen til å lære den nye ting mye enklere. Men for hestefolk som er vant til en passiv hest helt uten egeninitiativ kan dette faktisk være litt skremmende. De føler fort at de ikke har kontroll på hesten lenger. Og hvis de da begynner å straffe hesten blir det veldig forvirrende for den.

La oss illustrere dette med en liten historie. En jente hadde problemer med å ta på hesten hodelaget. Et par klikkertrenere tilbød seg å hjelpe henne med å lære hesten dette. De begynte treningen som vist i denne filmen, og fikk raskt fin framgang.

Senere samme dag, stod samme hest i vaskespillet og ble spylt på beina av eieren. Hesten stod høflig og rolig og oppførte seg riktig så pent. Klikkertrenerne står et stykke unna og prater seg imellom mens de ser på hesten. Plutselig ser de at hesten kikker nysgjerrig på kjettingen som er festet til grimen. Hesten tenker seg om et par sekunder, den får et livlig utrykk i øynene, åpner munnen og tar kjettingen i munnen - akkurat som den tidligere på dagen har lært å gjøre med bittet til hodelaget. Det var tydelig at hesten testet ut om samme atferd virket i denne situasjonen.

Vel, det gjorde den IKKE. Eieren ble sint, og smekket til hesten for at den beit i kjettingen (selv om den eller stod pent og pyntelig). Klikkertrenerne som så på fikk direkte vondt inni seg av å se dette. De ga høflig beskjed til eieren om at de ikke ønsket å klikkertrene hesten mer. Det hadde rett og slett blitt for urettferdig mot hesten når eieren selv behandlet hesten helt annerledes resten av døgnet.

Så før du begynner å klikkertrene hesten din, bør du tenke gjennom "hvor klikkertrent" du ønsker at hesten din skal være. Er denne treningen kompatibel med de andre som omgås hesten din til daglig (f.eks. i stallen)? Og ikke minst bør du tenke på at hvis du klikkertrener hesten din er det ikke helt problemfritt å senere selge den videre til andre som trener på på helt andre måter. Det vil være meget urettferdig mot hesten.

Cecilie sine hester blir aldri solgt når de først har kommet inn i huset vårt. Det er noe hun er veldig bevisst på. Ikke at hun vil selge dem - man får et veldig spesielt forhold til hesten sin når man klikkertrener den. Man blir kjent med personligheten dens på en helt annen måte enn andre hestefolk. Den blir fort veldig mye mer enn bare et "framkomstmiddel"...

Lær hesten å rygge
OK, tilbake til filmen. Cecilie viser her hvordan hun trener hesten til å rygge. Som med all annen klikkertrening starter hun først med å få fram atferden frivillig. Først klikker hun hesten for å rygge mens hun står på bakken. Når det fungerer forsterker hun samme atferd frivillig mens hun sitter på ryggen.

Når hesten rygger fint frivillig mens hun sitter på ryggen, begynner hun å legge på signalet (trinn 1-2). Signalet er hvordan hun bruker beina, forskyver vekten i salen, og et lett drag i tøylene. Fordelen med å ha lært hesten å gjøre atferden frivillig først, er at signalene kan gis veldig lett, og likevel ha god effekt.

Til slutt lærer hesten at den kun blir forsterket for å rygge hvis den venter på signalet først (trinn 3-4). Rytteren forsterker nå ikke lenger frivillig rygging - kun rygging etter at signalet først er gitt.

Som du vil se i filmen, erstatter Cecilie etterhvert klikkeren med ordet "BRA!". Det har sine åpenbare fordeler å ha beggene hendene ledige til andre ting, når du sitter oppe på hesten :-)

Slik kan det ut i praksis. Håper det gir deg en liten idé om hvordan klikkertreningen kan brukes på flere områder i hestetreningen.Riktig god jul alle sammen, og takk for at dere har fulgt julekalenderen i bloggen.

2 kommentarer:

Elisabeth sa...

Så flott å se når dere klikkertrener hester! Er så enig i det dere skriver om at man får et helt spesielt forhold til hester og, akkurat som hunder, men at alle må forholde seg likt til hesten. Har drevet litt m hest, men har aldri hatt min helt egne hest, så selv om jeg kjøpte Ellen Ofstad sin video: motiver din hest, så hjalp det ikke ovenfor hestene at bare jeg brukte positive metoder i håndteringen. Kan tenke meg at det man får et helt spesielt vennskap med en hest som er kikkertrent 100%, og den blir nok veldig morsom å være sammen med. Takk for veldig bra julekalender, god jul!

Anonym sa...

Det är bra att canis visar träning med andra arter, speciellt de som är i stort behov av att positiva metodrena sprids och att de traditionella tvättasur. Det är viktigt att betona att de positiva träningsmetoder som tagits fram för hund är åtminstånde i grunden applicerad vetenskap och att träningsmetoder som tas fram till häst för att våra trovärdiga säkra alternativ våra detsamma.Den marknad som tillhandahåller en uppsjö med mer positiva metoder är i stor grad bara en massa olika personliga tyckqnde och teorier, som benämns med natural horsemanship och rel termer. Dessa har ofta lite faktisk, vetenskapligt grundad, kunskap, vilket gör att de endast delvis är användbara samt att vissa delar kan utgöra risker samtidigt som benämns fel vilket i fortsättningen leder till större och inte mindreokunskap. de förstår inte skillnader mellan socialicering, hantering och flooding. Då min specialisering som beteendebiolog är inom hund och inte häst diskuterar och rådfrågar de som är det när vi diskuterar träningsmetoder.

Ett ex som ofta tas upp är att rörelser direkt mot framför häst, speciellt med front, framkallar stress hos just hästar. Att som på klippet elicitera ett beteende genom, att som i klippet gå rakt mot hästar är alltså att orsaka stress. Eftersom att fokusera på välmående och att inte framkalla stress är centralt för positiv träning, är det inte något som ska inkluderas i dessa program.