onsdag, desember 07, 2011

7. des: Bruksfremmadsending (del 7)

Nå har vi lært hunden å galloppere et bestemt antall galloppsteg, og vi har lært den å gå/trave den siste delen av fremmadsendingen. Det er da på tide å sette sammen de to delene.

Og som alltid når vi setter sammen flere atferder til en kjede, bør vi gjøre dette med baklengskjeding. Hunden skal være sikker på at belønningen kommer etter den siste delen. Den siste delen av kjeden skal være mer sannsynlig enn den første. Og det fikser vi enkelt og greit ved å gjenta siste del en gang eller fem før vi setter på delen foran.

I dette tilfellet er det bare to deler vi skal sette sammen. Innkalling og fri ved foten, som også er en del av fremmadsendingsøvelsen, skal også kjedes inn i øvelsen etterhvert, men det er såpass enkelt å gjøre at du fikser det helt fint uten at vi forteller deg hvordan det skal gjøres. Dessuten står dette grundig forklart i "Lydighetstrening i teori og praksis" som du selvfølgelig har i bokhylla :-).

Vi repeterer først gå/trav fra gruppa en eller flere ganger. Deretter kjører vi galloppen, og lar hunden gå direkte over i gangfart/trav etter pase antall galloppsteg (dette vil hunden gjøre nesten automatisk ettersom du nettopp har repetert akkurat denne atferden fra det samme stedet, og ettersom det for en gang skyld ikke kommer noe klikk i galloppen.)

De første gangene du kjeder sammen øvelsen kan det enkleste ofte være å gå tilbake til å bruke plattformen igjen (forutsatt at du har brukt den tidligere i innlæringen), som plasseres strategisk etter ca. 5-6 galloppsteg (eller så langt unna som du har lært hunden å løpe). Hunden vil da galloppere og stoppe på plattformen, men etter noen få sekunders stopp vil den fortsette framover i gangfart/trav ettersom du ikke klikker på plattformen.

video

Fordelen med å kjede med plattform de første gangene er først og fremst at det blir en tydeligere overgang mellom gallopp og trav/gangfart for hunden, ettersom den også stopper på plattformen. Denne stoppen blir vanligvis kortere og kortere for hver gang du kjører dette.

Når kjeden fungerer fint med stopp på plattformen, kan du bare fjerne den, og kjede de to delene uten plattform (da forsvinner stoppen av seg selv). Det kan se omtrent slik ut:

video

Håper at du i løpet av de siste syv dagene har fått noen nyttige tips til hvordan du kan klikkertrene bruksfremmadsendingen. Noen av tipsene kan du helt sikkert også bruke i andre øvelser.

Ingen kommentarer: