torsdag, desember 08, 2011

8. des: Mekaniske ferdigheter

Hundeførerens mekaniske ferdigheter er utrolig viktig i hundetrening. Det er som regel en veldig klar sammenheng mellom hvor bra styr hundeføreren har på sine egne armer og bein, og hvordan hunden oppfører seg under trening. Ofte fokuserer vi altfor mye på hunden, men hvis vi også jobber litt med å forbedre vår egen atferd, kan vi ofte effektivisere treningen med mange prosent.

I dagens blogg skal vi derfor gjøre litt morgengymnastikk. Vi skal gå gjennom et par øvelser som vil forbedre de mest grunnleggende ferdighetene en god hundetrener bør ha. Å ha disse bevegelsene i ryggmargen vil utgjøre en stor forskjell på treningen din.

Jesse James-øvelsen
Den første øvelsen vi skal vise står beskrevet i boka "Klikkertrening for din hund". Der refererer vi til denne som "Jesse James-øvelsen". Det dreier seg kort sagt om å trekke godbitene opp av lomma like raskt som din egen skygge.

Godbitene bør riktignok kjapt opp av lomma etter klikket, men du har det egentlig ikke SÅ travelt (en av de største fordelene med å klikkertrene er jo nettopp det at klikket lager en "bro" mellom atferden som markeres, og levering av belønningen). Det som er mye viktigere med denne øvelsen er at du holder hendene ned langs siden mens du klikker, og først begynner belønningsbevegelsen etter klikket. Grunnen til at dette er viktig, er at vi ønsker at hunden skal lytte etter KLIKKET, og ikke bare se på hendene våre. Hvis vi alltid starter belønningsbevegelsen før eller samtidig som klikket, vil hunden fort begynne å legge mer merke til bevegelsene våre enn selve klikket, og da reduseres muligheten vår til å markere atferder presist.

De første gangene du kjører Jesse James-øvelsen bør du derfor utføre den SAKTE slik at du får automatisert de riktige bevegelsene. Og så kan du øke tempoet jo flinkere du blir. Det er veldig smart å filme seg selv når du trener på dette, så kan du dobbeltsjekke at du gjør det riktig (det gjelder forsåvidt også andre ting du trener).

Når denne øvelsen går helt av seg selv, er det mye enklere å klikkertrene hunden sin. Ettersom levering av belønningen nå går omtrent av seg selv, har du mer ledig hjernekapasitet til å fokusere på andre deler av treningen :-). I tillegg vil forsterkningsfrekvensen bli høyere (ettersom du ikke bruker så mye tid på å hente fram hver godbit), og det vil bli mindre dødtid i treningen. Husk å trene denne øvelsen med begge hender. Ingen anstendig revolvermann med et minimum av yrkesstolthet trekker raskt kun med den ene hånda!

video

Samme øvelse bør også trenes med lekbelønning. Her må du trene deg selv helt til du blir lynrask på å få leken både OPP av lomma og NED i lomma. Hvis du bruker mye tid på å pakke leken ned i lomma etter at du er ferdig å leke, blir det unødvendig mye dødtid i treningen ("dødtid" defineres i denne sammenhengen som "tiden i løpet av ei treningsøkt der hunden ikke har mulighet til å tjene belønningen, fordi du holder på med andre ting").

For å få bra flyt i treningen, er det viktig å minimere denne dødtiden. Vi vil at hunden raskt skal være klar til å jobbe igjen etter avsluttet belønning, men da betyr det også at DU må være klar til å belønne igjen.

Mange velger å holde leken i hånda under hele treningen, og det kan gjøres en sjelden gang iblant når det er mer hensiktsmessig. Imidlertid ser vi stadig oftere at folk går med leken i hånda under trening rett og slett fordi de er for late til å lære seg skikkelig mekaniske ferdigheter på egen hånd. Og spesielt konkurranselik trening blir det IKKE hvis du altfor ofte går med leken synlig i hånda. Hovedregelen er at belønningen skal befinne seg i lomma mens hunden jobber, og først komme opp etter klikket.

Dette er veldig basic klikkermanerer, og vi stresser dette veldig på våre kurs. Og folk blir utrolig fort flinke til dette når vi bare "tvinger" dem til å gjøre det.

video

Vi anbefaler sterkt å ha en treningsvest eller en annen jakke med store gode lommer når du trener hund. Uten dette er det rett og slett umulig å være en god trener. Så hvis du ikke allerede har en bra treningsvest bør du investere i det med en gang.

Oppfordrer alle lesere til å filme seg selv når de trener på Jesse James-øvelsen, og legge ut en Youtube-link med filmen i kommentarfeltet!

Ingen kommentarer: