fredag, desember 09, 2011

9. des: Den glemte grunnferdigheten

På kursene vi har holdt det siste året er det spesielt én grunnferdighet vi har lagt merke til at litt for mange trenere har manglet. Og det er egentlig litt underlig, ettersom det rent teknisk er den enkleste atferden av dem alle, nemlig BLI, eller HOLDE POSISJONEN.

Klikkertrente hunder er som regel flinke til å tilby forskjellige aktive atferder, men det å holde samme posisjon er også en aktiv atferd som hunden bør lære å TILBY.

Det finnes endel hunder som tilsynelatende er flinke til å holde samme posisjon. Det er de hundene som bare ikke er spesielt flinke til å tilby andre atferder uten hjelp, og derfor bare sitter passivt og venter på hjelp fra fører. Det er selvfølgelig ikke dette vi ønsker oss. Vi vil se klikkertrente hunder som enkelt kan tilby alt mulig rart som de har på reportoraret. Og EN av disse mange frivillige atferdene bør være nettopp å holde den samme posisjonen.

Nå til dags er det altfor mange klikkertrente hunder som bare kan holde posisjonen når føreren omvendtlokker med en godbit eller leke i hånden. Omvendtlokking er fint som KVALITETSSIKRING, men hunden bør først kunne tilby 5-10 sekunder i samme posisjon uten noen som helst hjelp fra fører. Så kan man heller kvalitetssikre etterpå.

Nedenfor kan du se verdens kjedeligste film. Jeg trener her Kira til å holde samme posisjon i ca. 5 sekunder, mens jeg står rett foran henne, slik jeg ofte gjør når hun skal tilby diverse andre atferder. Målet mitt er enkelt og greit å lære henne at når jeg klikker henne for å holde samme posisjon, skal hun fortsette å holde samme posisjon også i neste repetisjon. Hun skal kort sagt bli repetisjonsklok på å holde samme posisjon, akkurat som hun er repetisjonsklok f.eks. på å tilby frivillige utgangsstillinger. Dette er fort gjort å lære inn, og når det først er gjort, ligger atferden klar til bruk i hundens atferdsreportoar.


Når man trener dette, er det egentlig ikke verre enn å telle. 1001, 1002, 1003 osv. Øk tiden gradvis, i uregelmessig mønster. Hvis hunden bryter posisjonen får du den til å sette seg igjen, og begynner å telle på nytt. Enkelt og greit.

Bli stående kan trenes på samme måte.


Å holde posisjonen i utgangsstilling er også obligatorisk for lydighetshunder:


Å fryse på target er også eksempel på en holde posisjonen-adferd som er nyttig å kunne.


Spesielt veldig kjappe og aktive hunder bør trene mye på å kunne holde posisjonen tidlig. Det vil faktisk få dem til å virke mye "smartere" og "mer konsentrerte". Men det er ikke snakk om "konsentrasjon" (som ikke er noe annet enn et abstrakt begrep) - det er snakk om å lære inn de grunnferdighetene du trenger.

Å kunne holde posisjonen er en grunnferdighet som inngår i hver eneste lydighetsøvelse. Og som regel flere ganger i hver eneste øvelse også. Alle øvelser starter med flere sekunders sitt rolig i utgangsstilling. I overgangen mellom mange av delmomentene i en øvelse skal hunden også ofte holde en stabil posisjon mens den venter på neste signal. Ved å ha trent inn dette som en egen grunnferdighet er det veldig enkelt å kjede inn dette i øvelsene.

Det blir også MYE lettere å etablere god stimuluskontroll, når hunden allerede har flere stabile "venteposisjoner" på reportoaret.

Ok, vi innrømmer at dette ikke er verdens mest spennende trening. Den gode nyheten er at det er utrolig enkelt, så det krever ikke mange økter. Vi oppfordrer deg derfor til å legge inn noen få økter med dette de neste dagene. Ikke bli forundret om endel andre ting plutselig faller på plass som en hyggelig bieffekt. :-)

3 kommentarer:

Linn & Maya sa...

veldig fint innlegg. Skal bli mye flinkere til å trene bli :) Veldig fin julekalender blogg, har savnet blogger fra deg en stund nå

Kathrine sa...

Sikkert et dumt spørsmål, men jeg ser på videoen at du liksom holder igjen godbiten litt før du gir den. Hvorfor?

Morten Egtvedt sa...

Hei Kathrine!

Det er bare fordi jeg vil unngå at hun strekker seg etter godbiten. I akkurat denne øvelsen er det praktisk at hun er helt rolig idet hun får belønningen også - ikke bare idet jeg klikker. No big deal.